Δικαστήρια Λάρισας: «Αδιανόητο ο πατέρας μου να εξαπάτησε γυναίκα για να της φάει την περιουσία»

580

Για τις 28 Φεβρουαρίου – οπότε και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση- διεκόπη χθες η δίκη για τα περιουσιακά στοιχεία της εύπορης καθηγήτριας μπαλέτου, Μαριάννας – Ενριέττας Κοντούλη η οποία αγνοείται από το 2002, όταν εξαφανίσθηκε από την Αμαλιάπολη Μαγνησίας όπου ζούσε.

Η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας συνεχίστηκε χθες με τις καταθέσεις αρκετών μαρτύρων, επαγγελματιών, δημοσίων υπαλλήλων και συγχωριανών. Ορισμένοι εκ των μαρτύρων μάλλον δεν φώτισαν πτυχές της υπόθεσης, τουλάχιστον ως προς τις εξεταζόμενες μεταβιβάσεις ακινήτων ιδιοκτησίας της αγνοούμενης μπαλαρίνας ή για τη γνησιότητα των πληρεξούσιων εγγράφων με την πρόεδρο του Δικαστηρίου απευθυνόμενη σε μάρτυρες, να παρατηρεί πως «τίποτε δεν θυμόσαστε».

Ξεχωριστή ωστόσο θεωρήθηκε η κατάθεση του ηθοποιού και βουλευτή, Κλέωνα Γρηγοριάδη πως ως γιος ενός εκ των κατηγορουμένων, με κάθε ευκαιρία υπεραμύνθηκε της αθωότητας του ιατρού πατέρα του.

Κατάθεση την οποία χαρακτήρισε το έντονο προσωπικό στοιχείο των αναφορών του γιου – μάρτυρα παραπέμποντας στον πολιτικό και επαγγελματικό βίο του πατέρα του, εστιάζοντας σε πτυχές της προσωπικότητας του κατηγορουμένου. Ως πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού που φυλακίστηκε από τη Χούντα για την πολιτική του δράση, ως ιατρού που χειρουργούσε δωρεάν άπορους και ανασφάλιστους, ως ευεργέτη φοιτητών που πλήρωνε τις σπουδές τους, ως δημάρχου που διέθετε τον μισθό του στη σύζυγο θανόντος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

«Μου είναι αδιανόητο ο πατέρας μου να εξαπάτησε μια γυναίκα για να της φάει την περιουσία» υπογράμμισε με έμφαση ο ηθοποιός και βουλευτής. «Για όλους μας είναι αδιανόητο» αντέτεινε η πρόεδρος του Δικαστηρίου με την εισαγγελέα της έδρας να παρατηρεί επίσης ότι ο 85χρονος σήμερα κατηγορούμενος δεν βρίσκεται ο ίδιος στο Δικαστήριο και καταθέτει «διά υμών» μέσω του γιου του ο οποίος, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία δεν ήταν σε θέση να απαντήσει -παρά μόνο να εικάσει- σε όλες τις ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων για το πώς οι τρεις κατηγορούμενοι συνέστησαν εταιρεία, για το πώς ο πατέρας του γνωρίστηκε με την εύπορη μπαλαρίνα και πώς εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει σε ακίνητα στη Μιτζέλα, το παραθαλάσσιο χωριό στον Παγασητικό Κόλπο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις κατηγορούμενοι (σ.σ. άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, ένας δικηγόρος, ένας έμπορος και μια μεσίτρια αθωώθηκαν πρωτόδικα τον Μάιο του 2018 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας) συνέστησαν εταιρεία η οποία θα προχωρούσε σε επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή.

Εν ολίγοις, ο γιατρός θα έβαζε τα χρήματα για την αγορά εκτάσεων, ο πρώην κοινοτάρχης που γνώριζε την περιοχή θα υποδείκνυε εκτάσεις – «φιλέτα» και ο τρίτος της εταιρείας, ένας εργολάβος θα εκτελούσε το έργο. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ωστόσο, καταδίκασε με κάθειρξη εννέα ετών τον πρώην κοινοτάρχη και νυν επιχειρηματία, κρίνοντάς τον ένοχο για απάτη και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ενώ σε κάθειρξη εφτά ετών για απάτη και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία καταδικάσθηκαν επίσης, ο εργολάβος και ο γιατρός.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξετάζει πώς εμπλέκονται οι τρεις κατηγορούμενοι στις «περίεργες» μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς περιουσιακά στοιχεία της μπαλαρίνας φέρεται να είχαν μεταβιβαστεί με πλαστά πληρεξούσια στην κατοχή άλλων προσώπων και σε χρονική περίοδο, μεταγενέστερη της εξαφάνισης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν μάρτυρες μεταξύ των οποίων και υπάλληλοι του Δασαρχείου Αλμυρού με αφορμή πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων με έγγραφα που έφεραν την υπογραφή της μπαλαρίνας, ενώ αυτή είχε εξαφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Για μια μάλιστα έκταση, αποσαφηνίστηκε χθες ότι έχει πωληθεί πλέον σε εταιρεία βιοκαυσίμων από την εταιρεία στην οποία μετείχαν στο παρελθόν οι τρεις κατηγορούμενοι.

«ΛΕΥΚΟΣ ΣΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ»

«Ο πατέρας μου» τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης «ήθελε να αγοράζει κτήματα για να εξασφαλίσει τα παιδιά του. Τα συγκεκριμένα (σ.σ. στην Αμαλιάπολη) τα αγόρασε με επιταγές ύψους 300.000 ευρώ ενώ έλαβε δάνειο, χρήματα που έχασε τελικά.

Γιατρός, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, προσελάμβανε ανθρώπους για αυτές τις δουλειές του με τα ακίνητα. Εξελέγη δήμαρχος και δεν παρέλαβε ποτέ τον μισθό του, τον προσέφερε στη σύζυγο νεκρού συναδέλφου του από το ΠΝ.

Στο ιατρείο του είχε επιγραφή, όπου σημειωνόταν πως άποροι, ανασφάλιστοι και φοιτητές, χειρουργούνταν δωρεών. Ως αντιστασιακός αποτάχθηκε την 21η Απιρλίου από πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη Χούντα.

Μέσω των επενδύσεων που έκανε, απέκτησε ακίνητα στη Σκύρο, στη Μύκονο, στην Ιθάκη, δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε απάτη, να εξαπατήσει μια γυναίκα για να της φάει την περιουσία. Για μένα είναι αδιανόητο» υπογράμμισε ο μάρτυρας.

«Για όλους μας είναι αδιανόητο» αντέτεινε η πρόεδρος του Δικαστηρίου που αναρωτήθηκε «τι κίνητρο είχε να συστήσει εταιρεία και να αγοράσει στη Μιτζέλα, με τόσα ακίνητα» που διέθετε στα νησιά.

«Ο πατέρας μου δεν μπορεί να έχει σχέση με απάτη, έχει χειρουργήσει δωρεάν χιλιάδες ανθρώπους» επανέλαβε ο μάρτυρας, που διευκρίνισε επίσης ότι «είμαι ηθοποιός και βουλευτής δεν μπορώ να γνωρίζω τα διαδικαστικά» των αγοραπωλησιών στις οποίες προχωρούσε η εταιρεία του πατέρα του. Με την εισαγγελέα της έδρας να παρατηρεί ότι στη (νέα) σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας του πατέρα του, μέλος είναι και ο ηθοποιός.

«Ο πατέρας μου είναι θύμα της καλής του πίστης» τόνισε ο βουλευτής με την εισαγγελέα της έδρας να σημειώνει επίσης πως ο κατηγορούμενος δεν παρευρίσκεται στο δικαστήριο και ο υιός – μάρτυρας «δεν γνωρίζει να μας απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις. Όπως για παράδειγμα, πώς συνεργάστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι και έφτιαξαν την εταιρεία. Με τον κ. Γρηγοριάδη να αναφέρει πως ο πατέρας του είναι 85 ετών, λόγο για τον οποίο ενδεχομένως δεν παρίστατο στο Δικαστήριο.

«Ο πατέρας μου είναι λευκός σαν περιστερά. Ήταν ανυποψίαστος και εξαπατήθηκε» τόνισε για μια ακόμη φορά ο γιος του κατηγορουμένου ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του. Το Δικαστήριο απέρριψε τέλος το αίτημα των συνηγόρων να κληθούν πρόσθετοι μάρτυρες και διέκοψε για τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεση που αφορά σε μέρος των περιουσιακών στοιχείων της μπαλαρίνας που αγνοείται εδώ και 18 χρόνια, όταν χάθηκαν τα ίχνη της το φθινόπωρο του 2002.

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ