Διοικητής 1ης Στρατιάς: Αιχμές για Αρχηγό ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ

479

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει η διαταγή του νέου διοικητή της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγου Βασίλη Παπαδόπουλου, για την κατάσταση των στρατοπέδων που επιθεωρεί η οποία σύμφωνα με όσα περιγράφει είναι μάλλον τραγική.

Δεδομένου ότι ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Φλώρος ήταν ο προκάτοχός του στο αξίωμα και ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Λαλούσης ήταν ο διοικητής του Δ’ ΣΣ τα στρατόπεδα του οποίου και επιθεώρησε, πολλοί θεωρούν ότι η διαταγή  που εξέδωσε για την αποκατάσταση της εικόνας των στρατοπέδων στρέφεται ευθέως κατά της ηγεσίας των δυο επιτελείων.

Γιατί, όπως μας λένε τα στελέχη, δεν είναι δυνατόν η τραγική εικόνα την οποία περιγράφει ο νέος διοικητής της 1ης Στρατιάς να δημιουργήθηκε από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

Προφανώς προϋπήρχε επί θητείας του στρατηγού Φλώρου και αντιστράτηγου Λαλούση και είναι σαφής η αιχμή του στρατηγού ότι οι προκάτοχοί του δεν έκαναν κάτι για να την βελτιώσουν. Όμως τώρα έχει αναλάβει να δώσει την μάχη για να βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας και εικόνας των στρατοπέδων.

Δείτε την εικόνα που ο αντιστράτηγος Παπαδόπουλος περιγράφει και θα καταλάβετε.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που εκδόθηκε στις 28 Απριλίου μετά από τις επισκέψεις του αντιστράτηγου Παπαδόπουλου στο Δ’ ΣΣ διαπίστωσε ότι:

Θάλαμοι οπλιτών

Σε παράθυρα υπήρχαν κουρτίνες οι οποίες δεν ήταν ορθά τοποθετημένες ή ήταν σχισμένες, ενώ τα τζάμια ήταν παντελώς σκονισμένα δίνοντας την εντύπωση ότι δεν πραγματοποιούνται καθαριότητες.

Το σύνολο των κρεββατιών δεν ήταν σωστά διευθετημένα.

 • μεγάλος αριθμός στρωμάτων δεν έφερε στρωματοθήκες
 • το σύνολο των μαξιλαριών ήταν ακάθαρτα ενώ επιπλέον ελλείπουν ή είναι ακάθαρτες οι μαξιλαροθήκες
 • Δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα κλινοσκεπάσματα
 • Οι φάκελοι δεν είχαν τις προβλεπόμενες διαστάσεις
 • Υπήρχε άγνοια στρωσίματος του κρεβατιού από μεγάλο αριθμό οπλιτών θητείας
 • Αριθμός κρεβατιών δεν έφεραν τα δυο προβλεπόμενα σεντόνια

Χαμηλόβαθμα στελέχη δεν γνώριζαν πώς πρέπει να είναι η εμφάνιστη των θαλάμων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές.

Αριθμός φοριαμών ήταν ατακτοποίητοι ή παρουσίαζαν κακή εικόνα (άβαφοι ή χωρίς δυνατότητα κλειδώματος).

Δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι πίνακες ανακοινώσεων στους προθαλάμους ή εντός των θαλάμων

Δεν υπήρχαν υπεύθυνοι – υπόλογοι για τους θαλάμους.

Δεν υπάρχει η προβλεπόμενη εικόνα του Χριστού στο κέντρο του θαλάμου, εικόνες ηρώων ή εικόνες με τοπία και φανός θυέλλης.

Οι θάλαμοι δεν ήταν βαμμένοι με ευχάριστα χρώματα (τι θέλει να πει ο ποιητής;)

Πολλές πόρτες θαλάμων έφεραν πολλαπλές φθορές.

Λουτρά Τουαλέτες

Οι καθαριότητες ήταν πλημμελείς με στίγματα στους καθρέφτες ή άλατα τους νιπτήρες, στις ντουζιέρες και στις λεκάνες.

Υπήρχαν ρυπαρές ή σχισμένες κουρτίνες στις ντουζιέρες των λουτρών

Υπήρχαν καζανάκια και βρύσες μη λειτουργικές

Δεν υπάρχουν αντιμηκυτιακά πατάκια στις ντουζιέρες.

Πολλές πόρτες δεν έφεραν πόμολα, ή έφεραν πολλαπρλές φθορές.

Οπλοβαστοί

Δεν έχουν συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έφεραν οξειδώσεις

Οι θέσεις των όπλων δεν ήταν αριθμημένες σωστά.

Ήταν ακάθαρτοι (υπήρχαν σκόνες και ιστοί αράχνης)

Τι διατάσσει να γίνει άμεσα για αποκατάσταση

Κατόπιν των παραπάνω ο αντιστράτηγος διέξατε μέχρι τις 20 Μαϊου να έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες εργασίες και να έχει γίνει και σχετική αναφορά:

  • Οι θάλαμοι θα πρέπει να είναι διευθετημένοι σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς
  • Τα κρεββάτια να είναι διπλά και να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους (τουλάχιστον 1 μέτρο) ώστε να μην δημιουργείται αίσθημα συνωστιμού (στρατηγέ μου ο Τσιόδρας λέει 1,5 μέτρο γιατί κάνετε έκπτωση;)
  • Να διαμορφωθούν όλοι οι διαθέσιμοι θάλαμοι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον προσωπικό (πχ σε περίοδο επιφυλακής). Δεν θα πρέπει να υπάρχουν λειτουργικά κρεβάτια σε αποθήκες και θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα στους θαλάμους.
  • Οι κουρτίνες να επισκευαστούν και να είναι ορθά τοποθετημένες.
  • Κάθε κρεβάτι να έχει στρώμα με στρωματοθήκη, δυο στενόνια, ένα μαξιλάρι προσόψιο κελύφιο και 3 κουβέρτες ίδιου χρώματος και να μην λείπουν βίδες και λάμες. Σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν χρησιμοποιείται, να αφαιρούνται οι δυο κουβέρτες και το μεξιλάρι με το κελύφιο.
  • Στις αποθήκες των σιτιστών των υπομονάδων τα σεντόνια τα κελύφια τα προσόψια και οι κουβέρτες να είναι πλυμένα και τοποθετημένα εντός πλαστικήςσυσκευασίας για πρσοτασία από σκόνη ακάρεα κλπ.
  • Να πραγματοποιείται διαρκώς με μέριμνα των υποδιοικητών και των διοικητών ανεξάρτητων υπομονάδων, εκπαίδευση στο μόνιμο προσωπικό για την εμφάνιση των θαλάμων και τον ορθό τρόπο διευθετήσεως του κρεβατιύ και του θαλάμου.
 • Να βαφούν οι 2 μικρές πλευρές των θαλάμων αλλά και των εστιατορίων και ΚΨΜ με διαφοτερικό χρώμα (ανοιχτόχρωμα όπως μπεζ, ώχρα, ιβουάρ κ.α.) και να αναρτηθούν κάδρα με φωτογραφίες τοπίων ώστε να δημιοουργείται μια ευχάριστη αίσθηση στους διαμένοντες.
 • Να τοποθετηθούν 1-2 πίνακες ανακοινώσεων στους προθαλάμους των θαλάμων με τις προβλεπόμενες πινακίδες – καταστάσεις τοποθετημένες πίσω από καλαίσθητα τζάμια.
 • Να καθορισθούν υπεύθυνοι – υπόλογοι (θαλαμάρχες) στους θαλάμους και λοιπούς χώρους (τοποθέτηση πινακίδων με ονοματεπώνυμα υπολόγων στην είσοδο θαλάμων και WC) οι οποίοι να περιέρχονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και να ελέγχουν την κατάστασή τους, ελέγχοντας τους παραβάτες.
 • Να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη εικόνα του Χριστού στο κέντρο του κάθε θαλάμου καιθώς και φανοί θυέλλης.
 • Να δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καθαριότητα των χώρων υγιεινής και να ασκείται  ο απαιτούμενος έλεγχος από τα αρμόδια όργανα.
 • Να αντικατασταθούν ή να καθαριστούν οι κουρτίνες στις ντουζιέρες των λουτρών
 • Να επισκευαστούν τα χαλασμένα καζανάκια και βρύσες προκειμένου να είναι λειτουργικά για τη χρήση τους από το προσπωικό, αλλά και για την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ύδατος και μείωση της κατανάλωσης νερού.
 • Να πραγματοποιηθεί βαφή των οπλοβαστών.

Πηγή: armyvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here