«Διαβατήριο» για το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα

297

Στη σύσταση ενός φορέα ο οποίος θα υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη χρήση ενός ειδικού αναλυτικού εργαλείου, ονομαζόμενο ως Διαβατήριο Τροφίμου (FOOD PASSPORT) για τον Ελληνικό Γαλακτοκομικό Τομέα, προσανατολίζεται μια ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών, με ειδίκευση στον πρωτογενή τομέα και με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα.

Η πρώτη προσέγγιση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στον Τύρναβο και το ραντεβού για τη λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος και κυρίως τις πηγές χρηματοδότησής του (στο 1,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου) θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Να σημειωθεί πως ήδη το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την πρόταση για το πρώτο μηχάνημα στην Ελλάδα πιστοποίησης της αυθεντικότητας της φέτας, μέσω ανάλυσης ισοτόπων υδρογόνου, αζώτου, άνθρακα, θείου και οξυγόνου. Παρόμοια διαδικασία γίνεται στην Πάρμα της Ιταλίας για το τυρί παρμεζάνα.

ΣΤΟΧΟΣ: Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «για την απόκτηση και διατήρηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές καθώς και την εξασφάλιση της πώλησης σε τιμές έως 3 φορές υψηλότερες από τις τυπικές τιμές τυριού από την Ελλάδα, χρειάζονται σύγχρονοι μηχανισμοί πιστοποίησης της ιχνηλασιμότητας ενός προϊόντος.

Η πρότασή μας προβλέπει την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού που θα υλοποιεί συγκεκριμένες εργαστηριακές αναλύσεις (ανάλυση ιχνοστοιχείων, φασματοσκοπία μάζας αναλογίας ισοτόπων, λιπιδωμική και μεταβολωμική ανάλυση) συνδυασμένες με μια μοναδική στατιστική ανάλυση για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Ο συνδυασμός αυτών των τριών τεχνικών αποτελεί μία καινοτόμο εργαστηριακή προσέγγιση που παρέχει ολιστικά δεδομένα σε περισσότερα από ένα συστήματα: στοιχειακή σύσταση, περιεχόμενο σε μέταλλα, μεταβολίτες και λιπίδια. Το αποτέλεσμα του προτεινόμενου σχεδίου θα ήταν μεγίστου ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και για τις 543 επιχειρήσεις παραγωγής τυριών της χώρας (2015 πηγή: Eurostat), με συνολικό κύκλο εργασιών πάνω από 1,05 δισ. ευρώ. Τα τελευταία έτη, η ετήσια παραγωγή τυριών στην Ελλάδα υπερβαίνει τους 200.000 τόνους, από τους οποίους εξάγονται περίπου οι 50.000 τόνοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα στην Ελληνική αγορά τυριού δείχνει ότι οι χρήστες με τις καλύτερες προοπτικές θα είναι τοπικοί σχηματισμοί προσανατολισμένοι στις εξαγωγές, που έχουν εισαγάγει το Συμμετοχικό Σύστημα Εγγύησης (ΣΣΕ) για την επικύρωση της ποιότητας των προϊόντων τους και κατά συνέπεια θα μπορούν να πωλούν σε αυξημένες τιμές. Η FOOD PASSPORT σκοπεύει να περιλάβει ένα τέτοιο σύστημα, τo Terra Thessalia Lactis, το οποίο είναι στο στάδιο ανάπτυξης και σχεδιάζει να επεκτείνει την κάλυψή του σε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.

ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα ζώα (πρόβατα, αίγες, αγελάδες) που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του έργου θα προέλθουν από τις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διαφορές στα φυτικά είδη με τα οποία τρέφονται τα ζώα. Η Θεσσαλία χαρακτηρίζεται από μικρές γεωργικές μονάδες, μεγάλο αριθμό παραγωγών και εκτεταμένη γεωγραφική κατανομή της γης, ενώ η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μεγάλες γεωργικές περιοχές με λιγότερους παραγωγούς. Το πρώτο βήμα κατά την υλοποίηση αυτού του ερευνητικού έργου θα είναι η αναγνώριση του προϊόντος, με βάση τις δραστηριότητες των εξαγωγικών εταιρειών (η Λάρισα παράγει και εξάγει το 30% της ελληνικής φέτας) και τις προτιμήσεις των αγροτών για την καλλιέργεια. Θα αναπτυχθούν σχέδια δειγματοληψίας και για τις δύο περιφέρειες με βάση τη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής γιαουρτιού και τυριού φέτας, τον αριθμό των στρεμμάτων και των παραγωγών και τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής. Θα καθοριστεί επίσης το χρονοδιάγραμμα δειγματοληψίας και το απαραίτητο προσωπικό από τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ και ΔΩΔΩΝΗ, τον ΟΔΙΠΑΦ (Οικολογική Διαχείριση Προϊόντων, Παραπροϊόντων-υποπροϊόντων Φέτας ΠΟΠ), και τον φορέα TERRA THESSALIA που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Τα δείγματα, μετά από τεχνικές δειγματοληψίας, θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένα εργαστήρια, θα υποβληθούν σε επεξεργασία και θα καταψυχθούν μέχρι την ανάλυση.

 Του Γιώργου Ρούστα

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here