Διάκριση Λαρισαίας σε διαγωνισμό του Εθνικού Μουσείου

387

Του Θανάση Αραμπατζή, Πηγή: eleftheria.gr

Με μία σπουδαία διάκριση επέστρεψε από την Αθήνα η Λαρισαία λογοτέχνης Φωτεινή Γκούμα. Η κ. Γκούμα διακρίθηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αφορμή τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την

Επανάσταση του 1821. Το Μουσείο ζήτησε από λογοτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα να γράψουν 1 φράση και 821 λέξεις για την ελληνική επανάσταση, με τον τίτλο του διαγωνισμού να είναι «1 φράση + 821 λέξεις για το 1821», ενώ συμμετείχαν σ’ αυτόν εκατοντάδες λογοτέχνες (πάνω από 500), με τα καλύτερα 40+1 διηγήματα να επιβραβεύονται συμπεριλαμβανόμενα σε ένα επετειακό βιβλίο. Η τελετή απονομής των επαίνων και παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης, όπου περιέχονται τα 41 διηγήματα, έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, στην κατάμεστη Αίθουσα της Παλιάς Βουλής με τη Λάρισα να έχει εκπροσώπηση στο πρόσωπο της Φωτεινής Γκούμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούνταν από εγνωσμένης αξίας ανθρώπους του πνεύματος και συγκεκριμένα από τους: Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού-ΕΚΠΑ (πρόεδρος). Χαρίκλεια Δημακοπούλου, νομικό-ιστορικό των Θεσμών. Δημήτρη Αθηνάκη, επιμελητή εκδόσεων, μεταφραστή και κριτικό λογοτεχνίας. Τασούλα Επτακοίλη, δημοσιογράφο και συγγραφέα. Ισίδωρο Ζουργό, εκπαιδευτικό και συγγραφέα. Ισμήνη Καπάνταη, συγγραφέα. Ούρσουλα Φωσκόλου, διηγηματογράφο και μόνιμη συνεργάτη του λογοτεχνικού περιοδικού «Φρέαρ».
«Στον διαγωνισμό ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Κολοκοτρώνη ”αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν”. Πραγματεύτηκα μία ιστορία που συμβαίνει το 1821, ο τίτλος δε είναι ”Σμαραγδία και Μελέκ”. Η Σμαραγδία ζηλεύει τον άντρα της τον Παναή, ο οποίος εξαφανίζεται για χάρη της Μελέκ, όπως πιστεύει η Σμαραγδία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το διήγημα εκτυλίσσεται στην Τρίπολη. Αποδεικνύεται στην πορεία του διηγήματος όμως ότι ο Παναής εξαφανίζεται γιατί έχει μυστικές επαφές με τον Κολοκοτρώνη, ενώ η Μελέκ που όντως είναι “τσιμπημένη” μαζί του τον βοηθάει δίνοντάς του τρόφιμα για το παιδί του… Τα υπόλοιπα στο βιβλίο» λέει χαμογελώντας στην «ΕτΔ» η λογοτέχνης Φωτεινή Γκούμα. Είναι 821 λέξεις το διήγημά σας, ούτε καν 822 ή 820, ρωτάμε την κ. Γκούμα, «Αυστηρά-αυστηρότατα 821 λέξεις» μας λέει για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Πρέπει να σας πω ότι οι αρχικές συμμετοχές ήταν κάποιες χιλιάδες, αλλά τελικά αποκλείστηκαν γιατί δεν κάλυπταν την προϋπόθεση των 821 λέξεων». Αναμφισβήτητα μεγάλη τιμή διήγημά σας να περιλαμβάνεται στη συλλεκτική έκδοση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, λέμε στη Λαρισαία λογοτέχνη, για να σημειώσει «Μεγάλη τιμή είναι η αλήθεια. Μεγάλη τιμή γιατί ο φορέας που διοργάνωσε τον διαγωνισμό είναι σπουδαίος και δρα με στόχο να διαφυλάξει και να αναδείξει την ιστορία της Ελλάδας». Ένα τεράστιο μπράβο λοιπόν και 821 συγχαρητήρια στη Φωτεινή Γκούμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here