Deal για Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα με εξαγορά στη Βουλγαρία

77

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα στη Βουλγαρία, της United Milk Company, προχωράει, σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη. Η συγκεκριμένη κίνηση ουσιαστικά ενισχύει το παραγωγικό έρεισμα για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία στη γειτονική χώρα. Θυμίζουμε ότι το πρώτο βήμα για τους αδελφούς Μιχάλη και Δημήτρη Σαράντη στη Βουλγαρία έγινε με την εξαγορά της Tyrbul S.A. το 2003 και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κίτρινων τυριών.

Για τη Δέλτα, η πώληση της United Milk Company αποτελεί μία ακόμα κίνηση εκποίησης περιουσιακών της στοιχείων, μετά την πρόσφατη γνωστοποίηση της πώλησης των εργοστασίων της στον Ταύρο Αττικής με αγοραστή τη The Mart της οικογένειας Σκλαβενίτη, αλλά και του εργοστασίου της στο Πλατύ Ημαθίας, εκεί όπου κατά το παρελθόν παραγόταν στο γάλα εβαπορέ “Βλάχας”, σε αλλοδαπό επενδυτή.

Τα οικονομικά μεγέθη της Δέλτα εκτός Ελλάδας

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της εταιρείας στη Βουλγαρία, η εκτός Ελλάδος εικόνα των πωλήσεων της Δέλτα, το 2021 ήταν στα επίπεδα των 71,2 εκατομμυρίων ευρώ καθώς αυξήθηκαν κατά 12,2% σε σύγκριση με το 2020, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από την πορεία της θυγατρικής United Milk Company της Βουλγαρίας. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εξαγωγών της Δέλτα είναι μονοψήφιο επί του συνολικού της τζίρου και επομένως συμβάλει μεν, αλλά σε περιορισμένο βαθμό στο προαναφερόμενο ποσό.

Η έδρα της United Milk Company βρίσκεται στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με πληθυσμό 341.000 κατοίκων. Η εταιρεία δραστηριοποιείται περισσότερα από 50 χρόνια στην επεξεργασία γάλακτος.

Τι παράγει η UMC

Η κατηγορία των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων που βγαίνουν από το εργοστάσιό της περιλαμβάνει την ομάδα παραδοσιακών βουλγαρικών γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΕΡΕΙΑ που περιλαμβάνει φρέσκο γάλα και γιαούρτι, τη γκάμα προϊόντων FIBELLA που περιλαμβάνει γάλα και γιαούρτι με γεύση φρούτων, γάλα και κρέμα υψηλής παστερίωσης, καθώς και τις σειρές προϊόντων Vitalact, Khansko και Russalka. Στη γκάμα των τυροκομικών προϊόντων που διαθέτει, η UMC παράγει ποικιλία τυριών από αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Δραστηριοποιείται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία.

Ο όμιλος των αδερφών Σαράντη πραγματοποίησε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ από 405 εκατ. ευρώ το 2020, αποτελώντας αυτήν τη στιγμή και βάσει τζίρου τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, εντάσσονται ονόματα όπως Ολύμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κιάφα και εσχάτως η Αγνό, την οποία απέκτησε μέσω πλειστηριασμού τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τη Δέλτα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου που ανήκει στον όμιλο Vivartia ανήλθε το 2021 στα 279,57 εκατομμύρια ευρώ από 275 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με καθαρά κέρδη 2,94 εκατ. ευρώ για το 2021, έναντι ζημιών 751 χιλιάδων ευρώ το 2020.

Η Δέλτα στο τέλος του 2021 διατηρούσε δανεισμό ύψους 146,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, από τα οποία 124,98 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε μακροπρόθεσμα δάνεια και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Επίσης, Δέλτα και Vivartia προχώρησαν πέρυσι σε συνεργασία με τις Τράπεζες για αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού. Έτσι, τον Ιούλιο του 2021 υπογράφηκε το νέο Κοινό Ομολογιακό Δάνειο ύψους 131,6 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες. Η εκταμίευση ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και το νέο δάνειο χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της ΔΕΛΤΑ και για τη μερική εξόφληση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της VIVARTIA, κατά 50%.

H ανακοίνωση των δύο εταιρειών για την εξαγοράς της UnitedMilk Company

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία και η Δέλτα Τρόφιμα ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης του 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής εταιρίας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.

Η UMC που εδρεύει στο Plovdiv της Βουλγαρίας αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά της γείτονας χώρας με κύρια παρουσία στο γάλα και στο γιαούρτι. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 52,5 εκ. €, τα κέρδη EBITDA στα 5,15 εκ. € και τα κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκ. €. Επίσης, η UMC απασχολεί 500 εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here