Αυτοψία στις ιαματικές πηγές Κόκκινου Νερού

555

Σημαντική ώθηση στην πορεία ανάδειξης και ανάπτυξης των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού, προβλέπεται να δώσει έκθεση ελέγχου που συντάχθηκε από στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλίας, μετά από επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν στην περιοχή.

Η έκθεση, που απεστάλη στην υπουργό Τουρισμού, εισηγείται την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών και δίνει το έναυσμα να βγει το θέμα από τον «προθάλαμο του υπουργείου» και να προωθηθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Υπηρεσία Θεσσαλίας, έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα προς την αρμόδια επί αδειοδοτήσεων ιαματικών εγκαταστάσεων, Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί η πλήρης εικόνα ως προς το ενδεχόμενο απαίτησης οιασδήποτε μορφής αδειοδότησης της υποδομής, όπως αυτή έχει σήμερα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα «προσομοιάζουν σε αστική πλατεία»! Ενώ κρίνεται πως «η διαλαμβανόμενη στο θέμα υποδομή, δύσκολα παραπέμπει σε Ιαματική Εγκατάσταση ως ορίζει η κείμενη τουριστική νομοθεσία.

Ο ορισμός της όλης παρέμβασης ως υποδομής Ιαματικού Τουρισμού, ως εκλαμβάνεται από το ΦΕΚ 62276/2018, απέχει μακράν από τα προβλεπόμενα».

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της επιτόπιας έρευνας, κ. Νικόλαος Σαρούκος προϊστάμενος του τμήματος Επιθεωρήσεων, Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας του Υπουργείου Τουρισμού, υποστηρίζει στην «Ε», πως στις ιαματικές πηγές, έχουν γίνει επεμβάσεις χωρίς προοπτικές και απαιτείται ένας πιο οργανωμένος σχεδιασμός, ενώ τόνισε πως «αγκάθι» για όλα αυτά, αποτελεί μέχρι και σήμερα η «έλλειψη ιαματικής ταυτότητάς τους. Η έλλειψη πιστοποίησης των ιαματικών τους ιδιοτήτων».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αγιάς, και ειδικότερα ο δήμαρχος κ. Αντώνης Γκουντάρας, και αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια για την πιστοποίηση των πηγών εδώ και χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα αυτό να έχει επιτευχθεί.

Όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Σαρούκος, η πιστοποίηση είναι μια μακρόχρονη και πολύπλοκη διαδικασία.

Εν αναμονή της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών Κόκκινου Νερού, ως ιαματικός φυσικός πόρος στη χώρα, από το Υπουργείο Τουρισμού, η έκθεση φέρνει το θέμα στην επιφάνεια και ουσιαστικά το ανακινεί για την επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ο κ. Σαρούκος μάλιστα επισημαίνει πως: «Η προσέγγισή μας αυτή, ανήκει στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένα η Υπηρεσία μας, για την «Εναλλακτική Αξιοποίηση Παράκτιας Ζώνης εκτεινόμενης από το Στόμιο Ευρυμενών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, έως τους Νέους Πόρους Ανατολικού Ολύμπου, Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας», καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι η ακτογραμμή του Νομού Λάρισας, η οποία χαίρει εναλλαγής τοπίου, καθαρότητας νερού και ζηλευτών ακτών (σε συνδυασμό με τον σχεδόν ποιητικό ορεινό όγκο του Κισσάβου και του Ολύμπου), μπορεί να αποτελέσει την απόλυτη έκπληξη στον τουριστικό χάρτη της χώρας.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας διενήργησε

πραγματογνωμοσύνη στην οποία συνέδραμε, με τον πλέον θετικό τρόπο, μεταξύ άλλων, προσωπικό της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών του Δήμου Αγιάς. Ο συγκεκριμένος έλεγχος, διενεργήθηκε στο πλαίσιο αποτύπωσης των Ιαματικών Εγκαταστάσεων και Πηγών (Αναγνωρισμένων και Μη, Εκμεταλλεύσιμων και Μη), ως μέρος της ανάδειξης των δυνατοτήτων Ιαματικού Τουρισμού που δύναται να διεκδικήσει η Θεσσαλία».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, προκύπτουν και τα ακόλουθα συμπεράσματα: «Ο συνωστισμός επισκεπτών και λουσμένων σε ένα χώρο που μετά βίας ξεπερνάει το ένα στρέμμα έκτασης, και ο οποίος αναπτύσσεται σε πολυεπίπεδο χώρο, σε συνδυασμό με το αδιαμόρφωτο φυσικό τοπίο και γεωφυσικό ποικιλόμορφο, αποτελούν στοιχεία τα οποία εγκυμονούν κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Ωστόσο, το Κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι το ενδεχόμενο n έκταση αυτή να μετουσιωθεί σε πλήρη ιαματική εγκατάσταση, θα αλλάζει άρδην τον τουριστικό χάρτη της περιοχής εκσφενδονίζοντας όχι μόνον την επισκεψιμότητα αλλά και τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, καθώς θα διαμορφωθούν οι στέρεες βάσεις για τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος υψηλών απαιτήσεων δωδεκάμηνης διάρκειας.

Στοιχεία τα οποία “πιστώνουν” την πεποίθηση αυτή της Διεύθυνσής μας, είναι τα εξής:

-Το γεγονός ότι η ανωτέρω περιγραφείσα υποδομή, ακόμη και στον υφιστάμενο βαθμό όπου αυτή έχει αναπτυχθεί, συμπληρώνεται από ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο.

-Το γεγονός ότι σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση, βρίσκεται η ακτογραμμή του Αιγαίου Πελάγους, με καταλυματικές εγκαταστάσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν, δειλά αλλά σταθερά, αναπτύξει εξωστρέφεια προς χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία (με το έτος 2019 να δίδει υποσχέσεις για υποδοχή κοινού από τη “δύσκολη” για την Ελλάδα, αγορά των χωρών της Βαλτικής, ήτοι Εσθονία, Λεττονία και Λιθουανία).

-Το γεγονός ότι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, εισέπραξε από πλευράς του δυναμικού του Δήμου Αγιάς, ιδιαίτερα θετικά στοιχεία, καθώς ήταν έκδηλη η πρόθεση και η θέληση να δρομολογηθεί μια στροφή αξιοποίησης με σαφή ιαματικό και τουριστικό χαρακτήρα».

Της Λένας Κισσάβου

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here