Αυτοψία Χρυσοχοΐδη στο Κυψελοχώρι

441

Αυτοψία στο στρατόπεδο «Ζώγα», στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με μια ινκόγκνιτο επίσκεψη ο κ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη ιδίοις όμμασι εξέτασε τις υπάρχουσες υποδομές με δεδομένη παλαιότερη απόφαση για δημιουργία νέου προσφυγικού καταυλισμού.
Η απόφαση -όπως είναι γνωστό- έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθότι η Λάρισα διαθέτει ήδη μια ανοιχτή δομή στο Κουτσόχερο όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση -όπως έχει επισημανθεί μετά από πρόσφατες διυπουργικές συσκέψεις- βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί το μεταναστευτικό από τη γείτονα Τουρκία, ως μοχλός πίεσης με αφορμή ενεργειακά θέματα στο Αιγαίο.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε προχθές την περιοχή για να εξετάσει ο ίδιος αν ο χώρος είναι κατάλληλος για τη δημιουργία νέας δομής, ενώ επικοινώνησε με τον δήμαρχο Τεμπών, Κων. Κολλάτο από τον οποίο και ζήτησε ενημέρωση.
Η απόφαση για τη δημιουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι είχε ληφθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (σ.σ. η αρμοδιότητα έχει περιέλθει σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκο) και για τον σκοπό αυτό, τον περασμένο Ιανουάριο μεταφέρθηκαν κοντέινερ στο «Στρατόπεδο Μπουγά» στη Λάρισα.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τον καταυλισμό του Κυψελοχωρίου να λειτουργούσε τον περασμένο Μάιο αλλά η καθυστέρηση στις εργασίες υποδομής (δίκτυο ύδρευσης κ.λπ.) είχαν ως αποτέλεσμα τα κοντέινερ να μεταφερθούν προσωρινά στο «Στρατόπεδο Μπουγά» προκαλώντας μάλιστα ερωτηματικά σε κατοίκους της συνοικίας «Πυροβολικά» που ανησύχησαν για την ενδεχόμενη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή, όταν είναι γνωστό πως για τη δημιουργία τέτοιων δομών, επιλέγονται ανενεργά στρατόπεδα και έξω από τον αστικό ιστό.
Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, ο καταυλισμός του Κυψελοχωρίου θα λειτουργούσε ως ανοιχτή δομή, όπως του Κουτσοχέρου, σε μια προσπάθεια του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποσυμφορήσει κλειστές δομές της νησιωτικής Ελλάδας.
Οι αντιδράσεις αιρετών, τοπικής κοινωνίας και πολιτικών, κορυφώθηκαν καθώς μεσολάβησε και η προεκλογική περίοδος, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα έργα για τη μετατροπή του ανενεργού στρατοπέδου σε προσφυγικό καταυλισμό. Υπενθυμίζεται πως το 2016 με την έξαρση των προσφυγικών ροών, είχαν μεταφερθεί στο Κυψελοχώρι οικογένειες προσφύγων που εγκατέλειψαν πεζή την περιοχή λόγω της ακαταλληλότητάς της.
Β.Κ.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here