Αξιοποίηση παιδικών κατασκηνώσεων σε Κοκκινοπηλό και Κρανιά Ολύμπου ζητά η “ΛΑ.ΣΥ.” Θεσσαλίας

370

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για την δωρεάν αξιοποίηση των πρώην μαθητικών κατασκηνώσεων Κρανιάς του Δήμου Τεμπών και Κοκκινοπηλού του Δήμου Ελασσόνας, προς όφελος των παιδιών κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρουν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και συγκεκριμένα στην Κρανιά του Δήμου Τεμπών και στον Κοκκινοπηλό του Δήμου Ελασσόνας, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, δυο κλειστές μαθητικές κατασκηνώσεις σε ορεινές τοποθεσίες, που στο παρελθόν φιλοξενούσαν χιλιάδες παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες και τώρα απαξιώνονται και κινδυνεύουν από την φθορά του χρόνου οι εγκαταστάσεις τους και από καταπατητές.
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΡΑΝΙΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ: Η πρώην μαθητική κατασκήνωση στην Κρανιά του Δήμου Τεμπών, είναι χτισμένη πριν 50 περίπου χρόνια, σε έκταση 22 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 650 μέτρων στον Κάτω Όλυμπο. Αποτελείται από μια σειρά πέτρινα κτίρια (θάλαμοι ύπνου, εστιατόρια, χώροι αναψυχής, διδασκαλίας, κ.α.) τα οποία φιλοξένησαν επί σειρά ετών χιλιάδες παιδιά και εδώ και αρκετά χρόνια έχει κλείσει και ρημάζει. Η εν’ λόγω πρώην μαθητική κατασκήνωση της Κρανιάς, ανήκε στο ελληνικό δημόσιο και εδώ και χρόνια, υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στον Δήμο Τεμπών και το Ελληνικό Δημόσιο για την ιδιοκτησία της.
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Κοντά στο χωριό Κοκκινοπηλός του Δήμου Ελασσόνας, είναι χτισμένη η δεύτερη πρώην μαθητική κατασκήνωση, σε μια έκταση 17,7 στρεμμάτων, στις πλαγιές του Ολύμπου (θέση «Δραγασιά»), σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η κατασκήνωση περιλαμβάνει μια σειρά κτίσματα και τον περιβάλλοντα χώρο τους. Συγκεκριμένα 8 ξεχωριστά κτίρια, 5 μονώροφα και 3 διώροφα κτίρια, ορθογώνιας κάτοψης (κουζίνα, τραπεζαρία, γραφείο, ιατρείο, κοιτώνες, αποχωρητήρια, λουτρά). Η μαθητική Κατασκήνωση Κοκκινοπηλού, είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και παραχωρήθηκε στις αρχές Μαΐου 2014 δωρεάν για χρήση στον Δήμο Ελασσόνας, για περίοδο 20 ετών, χωρίς όμως να έχει λειτουργήσει.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, εκφράζοντας την αντίθεση τους σε κάθε μορφής εκχώρηση των πρώην μαθητικών κατασκηνώσεων Κρανιάς και Κοκκινοπηλού σε επιχειρηματίες, προτείνουν να λειτουργήσουν μόνιμα, για παιδιά δημοτικού σχολείου, με κοινωνικά κριτήρια (παιδιά ανέργων, οικονομικά αδυνάτων, μονογονεικών οικογενειών, κ.α), χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών. Να διεκδικηθεί κονδύλι από την κυβέρνηση για την επισκευή, τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων, την στελέχωση και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία τους.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here