Αθ.Κώτσιος (ΟΤΟΕ) : Διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

187

Απαράδεκτη η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων

Ο Αθανάσιος Κώτσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ, με δελτίο τύπου προς τις εφημερίδες, αναφέρει τα εξής σχετικά με την διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, πανδημία COVID-19, πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να έχει φτάσει στο 10,2 %, κυριολεκτικά δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των πολιτών αλλά και όλων των εργαζομένων της χώρας μας.

Μετά από αίτημα της ΓΣΕΕ προς τους εργοδοτικούς φορείς, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Μαΐου η διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η πιο σωστή λύση με γνώμονα τις δυσκολίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι για διασφάλιση του εργασιακού μέλλον τους και αξιοπρεπή διαβίωση είναι η πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όπως πρότεινε από την αρχή η ΓΣΕΕ και η επαναφορά στη συνέχεια του καθορισμού του μέσα από τη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων.

Θυμίζουμε εδώ την έρευνα της ΓΣΕΕ :

■Το 60% δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής.

■Το 74% έχει μειώσει τις δαπάνες για θέρμανση και το 80% για ψυχαγωγία.

■Το 85% των εργαζομένων συμφωνούν με την πρόταση της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕΣΒΕ), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 10 το πρωί στα γραφεία της Συνομοσπονδίας ( Πατησίων 69 και Αινιάνος 2).

Επίσης να επισημανθεί ότι η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, όπως συνέβη με την συμμετοχή του Σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό και Τράμ στην 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Το δικαίωμα συμμετοχής σε στάση εργασίας η οποία προκηρύχθηκε από δευτεροβάθμιο όργανο (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) και γενικότερα το δικαίωμα διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμα στις δημοκρατίες.
Και έτσι πρέπει να μείνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here