Αθ. Κώτσιος: Διαστάσεις τοπικής επιδημίας παίρνουν στη χώρα μας οι θάνατοι από ναρκωτικά.

80

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ, Κώτσιος Αθανάσιος και Επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον νομό Λάρισας με αφορμή την σημερινή “Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών” με δελτίο τύπου προς τις εφημερίδες αναφέρει για το μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα τα ακόλουθα :

Διαστάσεις τοπικής επιδημίας παίρνουν στη χώρα μας οι θάνατοι από ναρκωτικά. Τα πολύ ανησυχητικά δεδομένα καταγράφει έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με σκοπό, την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Ημέρα ευαισθητοποίησης για τις αιτίες του προβλήματος αυτού που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα του πιο ζωντανού και δυναμικού της κομματιού, της νεολαίας. Χρέος όλων μας, πρωτίστως όμως της πολιτείας, η αντιμετώπιση των αιτιών στην ρίζα του προβλήματος που αφορά κυρίως στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών ακολουθούν ένα μοναχικό ταξίδι, βυθισμένοι στο σκοτάδι.
Έχει πλέον αποδειχθεί ότι η προβληματική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αντιμετωπίζεται με ποινική καταστολή. Όπου οι κυβερνήσεις επιμένουν σε τιμωρητικές πρακτικές, οι συνέπειες είναι ολέθριες για τα άτομα που κάνουν προβληματική χρήση, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, με αύξηση των θανάτων και της παραβατικότητας, του εγκλήματος του λαθρεμπορίου και της κοινωνικής αδικίας.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19, το μείζον πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, την περίοδο της καραντίνας, οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, η απελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους.

Όλα αυτά, συνδυαστικά με το φόβο της απειλής του κορωνοϊού με τις συνεχείς μεταλλάξεις, χωρίς ουσιαστική κοινωνική προστασία, αλλά και των συνακόλουθων συναισθημάτων ματαιότητας λόγω της ανεργίας, απραξίας και ανίας από τον εγκλεισμό, διαμόρφωσαν τις συνθήκες για απότομη αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here