Απάντηση Γ. Ζαούτσου σε Θ Δρυστέλλα για υλικά αμιάντου στο ΙΝ. Αγ. Αθανασίου

333

Απάντηση για τα όσα ισχύουν, σύμφωνα με την νομοθεσία, σχετικά με την απομάκρυνση επικίνδυων στερεών αποβλήτων, όπως για παράδειγμα ο αμίαντος, δίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Ζαούτσος, σχετικά με ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Θαν. Δρυστέλλα και δημοσίευμα στο τοπικό ηλεκτρονικό τύπο, για την ύπαρξη υλικών αμιάντου αλλά και κλαδιών στην περιοχή του ΙΝ του Αγίου Αθανασίου.

Μάλιστα, στην απάντησή του ο κ. Ζαούτσος αφού αναφέρεται στις προβλέψεις του νόμου, σημειώνει ότι μετά από την εμφάνιση της Δημοτικής Αστυνομίας χθες στην περιοχή, σήμερα το πρωί τα υλικά αμιάντου είχαν απομακρυνθεί άγνωστο από ποιους. Σε ό,τι αφορά δε στα κλαδιά, ο κ. Ζαούτσος σημειώνει ότι αυτά απομακρύνθηκαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας, την τρίτη φορά που το ειδικό όχημα, βρέθηκε στην περιοχή, αφού τις δυο προηγούμενες σταθμευμένα οχήματα εμπόδισαν την προσέγγιση του σημείου που βρίσκονταν τα κλαδιά.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Ζαούτσου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κε Δρυστέλλα,

Σχετικά με την από 28/04/2021 ανάρτησή σας στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο ως προς την απομάκρυνση επικινδύνων αποβλήτων αμιάντου σας γνωρίζουμε τα εξής:

• Η χρήση αμιάντου σε πάσης φύσεως κατασκευές έχει ΚΑΘΟΛΙΚΑ απαγορευθεί από το 2003 (ΑΧΣ 82/2003, ΦΕΚ 1045Β’).

• Αποκλειστικά υπόχρεοι για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα απόβλητα αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο είναι οι ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ αυτών, ιδιοκτήτες ή νομείς των κτηρίων όπου γίνονται πάσης φύσεως εργασίες αποξήλωσης.

• Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων έχει ως αρμοδιότητα τη συλλογή εντός των διοικητικών του ορίων αποκλειστικά των στερεών ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ απορριμμάτων. Επίσης, ο ΧΥΤΑ Λάρισας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υποδεχτεί αμίαντο ή αμιαντούχα υλικά (σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους λειτουργίας του).

• Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. 13315/20/14-04-2021) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε περίπτωση ρύπανσης χερσαίου χώρου με επικίνδυνα απόβλητα (όπως η ανεξέλεγκτη απόθεση υλικών άγνωστης προέλευσης) γίνεται με μέριμνα του υπόχρεου φορέα/κατόχου των επικίνδυνων αποβλήτων ή από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ.) της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του παραγωγού ή κατόχου αυτών.

• Πέραν των ανωτέρω, το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι εργασίες συλλογής και μεταφοράς πάσης φύσεως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ στερεών αποβλήτων απαιτούν πέραν την ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ και εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για την ασφαλή συλλογή και κατάλληλα οχήματα για την μεταφορά. Είναι προφανές ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν προτίθεται να εκθέσει τους εργαζόμενούς του σε τέτοιου είδους επικίνδυνες εργασίες (Ελπίζουμε να συμφωνείτε σε αύτό).

• Φυσικά τά περί πολύμηνης ενόχλησης τής υπηρεσίας για το συγκεκριμένο θέμα δεν ισχύουν αφού ή υπηρεσία ενημερώθηκε τηλεφωνικώς την περασμένη εβδομάδα και ειδικότερα στις 21 Απριλίου.

Παρόλα αυτά, μετά το χθεσινό τηλεφώνημά σας, και αφού ενημερώθηκε η Δημοτική Αστυνομία από εμένα τον ίδιο, Επόπτης Καθαριότητας μετέβη στη διεύθυνση της καταγγελίας όπου όμως τα επίμαχα υλικά είχαν απομακρυνθεί, άγνωστο από ποιους.

Τέλος, όσον αφορά τα κλαδιά πίσω από την εκκλησία τού Αγ. Αθανασίου που ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή ο κύριος Αγορίτσας, σας ενημερώνουμε ότι το όχημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας προσπάθησε δυο φορές να τα συλλέξει αλλά αυτό ήταν αδύνατο λόγω σταθμευμένων οχημάτων. Τελικά, απομακρύνθηκαν με την τρίτη προσπάθεια, όταν έγινε δυνατή η προσέγγιση του οχήματος αποκομιδής.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΖΑΟΥΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here