Αντώνης Γκουντάρας Tο φαινόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

747

Ήταν φθινόπωρο του 1994 όταν, 24χρονος νεαρός τότε, ο Αντώνης Γκουντάρας, μετά από πιέσεις πολλών συγχωριανών του, δέχτηκε να διεκδικήσει στις κοινοτικές εκλογές της 16ης Οκτωβρίου τη θέση του κοινοτάρχη Μελιβοίας.

Το εγχείρημα δύσκολο, μα η νεανική ορμή ενός ανθρώπου που μόλις είχε τελειώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και που εν μέσω σπουδών στα Οικονομικά αναζητούσε και το κάτι διαφορετικό, του έδωσε την ώθηση που απαιτούνταν ώστε ο στόχος να επιτευχθεί. Ο συνδυασμός του, «Προοδευτική Ανεξάρτητη Κοινοτική Κίνηση Μελιβοίας», καταφέρνει από τον πρώτο γύρο να «εκθρονίσει» με 56,70% τον συνδυασμό του ως τότε κοινοτάρχη Κλεάνθη Μπαλογιάννη, ο οποίος τέσσερα χρόνια πριν, το 1990, είχε εκλεγεί πανηγυρικά με 61,37%.

Η αρχή μόλις είχε γίνει και ίσως ούτε κι ο ίδιος τότε να φανταζόταν πόσο εντυπωσιακή θα ήταν η συνέχεια. Έρχεται το 1998 και μαζί του έρχεται και το σχέδιο «Καποδίστριας», όπου οι μικρότεροι δήμοι και κοινότητες όλης της επικράτειας συγχωνεύτηκαν και περιορίστηκαν σε συνολικά 1033 (μεγαλύτερους) δήμους. Ένας εκ των νεοδημιουργηθέντων είναι κι ο Δήμος Μελιβοίας που προέκυψε από τη συνένωση της Μελιβοίας με τη Σωτηρίτσα, τη Σκήτη και το Σκλήθρο. Ο Αντώνης Γκουντάρας μετονομάζει τον συνδυασμό του σε Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση (ΠΑΔΗΚ) και καταφέρνει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου, να κερδίσει το 45,10% των ψήφων έναντι του Κλεάνθη Λέτσιου και της «Αλλαγής Πορείας – Νέοι Ορίζοντες στον Δήμο Μελιβοίας» που πήρε 28,90%, του Γεωργίου Βαλάρη και του συνδυασμού του «Ανεξάρτητη Συνεργασία Πολιτών Δήμου Μελιβοίας» που έλαβαν 22,90% και του Χρήστου Καραγιώργου και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» που ήρθαν τέταρτοι με 3,10%. Στον δεύτερο γύρο, στις 15 Οκτωβρίου, η νίκη, με αντίπαλο τον Κλεάνθη Λέτσιο, έρχεται θριαμβευτικά με 59%.

Η περίοδος ζωής του συγκεκριμένου Δήμου θα είναι 12ετής, ως το 2010, κι ο Αντώνης Γκουντάρας θα παραμείνει δήμαρχός του ως το τέλος. Δεν κατάφεραν να τον κερδίσουν ούτε στις εκλογές του 2002, ούτε σ’ εκείνες του 2006. Στις μεν πρώτες, η «Δημοτική Ανανέωση» του Αχιλλέα Σφυρή δεν θα μπορέσει εν τέλει να φέρει την ανανέωση αφού δέχεται συντριπτική ήττα με ποσοστό για τον Αντώνη Γκουντάρα 61,28%. Η «ΠΑΔΗΚ» νικά στις 13 Οκτωβρίου, κάτι που πετυχαίνει και στις επόμενες εκλογές, στις 15 Οκτωβρίου 2006, όταν, με τον νέο τότε Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αρκεί ένα ποσοστό της τάξης του 42% για την εκλογή του ανώτατου άρχοντα, «ΠΑΔΗΚ» και Γκουντάρας φέρνουν 56,16% με αντίπαλο τον Γρηγόρη Καλαγιά που γίνεται στη συνέχεια ο άσπονδος εχθρός του.

Ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει το 2010. Το μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα «Καλλικράτης» δημιουργεί λιγότερους δήμους με αναγκαστικές συνενώσεις και οι Καποδιστριακοί Δήμοι Μελιβοίας, Αγιάς, Ευρυμενών και Λακέρειας συνενώνονται σε έναν, σ’ αυτόν της Αγιάς. Στις 7 Νοεμβρίου, ο Αντώνης Γκουντάρας, με την «ΠΑΔΗΚ Αγιάς» πλέον, λαμβάνει το 47,50% των ψήφων, ο Κυριάκος Πατσάς, πρώην δήμαρχος Λακέρειας, με την «Ανεξάρτητη Δημιουργική Πορεία», παίρνουν το 28,08%, ο πρώην δήμαρχος Αγιάς Βασίλης Κουτσαντάς με τους «Νέους Ορίζοντες», περιορίζονται στο φτωχό 14,42% και ο Ρίζος Μαρούδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάς» έρχονται τελευταίοι με 10%. Ο δεύτερος γύρος, στις 14 Νοεμβρίου, φέρνει την άνετη επικράτηση του Γκουντάρα έναντι του Πατσά με 58,86%.

Στις 18 Μαΐου 2014, ο Αντώνης Γκουντάρας «αποτυγχάνει» (για 75 ψήφους) να «καθαρίσει» τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, όταν φτάνει στο 49,24% έναντι 35,44% του «Δώτιου Πεδίου» του Γρηγόρη Καλαγιά, 11,65% της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αγιάς» του Γιάννη Κασίδα και 3,67% της «Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Κίνησης Αγιάς» του Χρήστου Ρουκά. Το πετυχαίνει, όμως, στη δεύτερη Κυριακή, στις 25 Μαΐου, με ποσοστό 53,14% και αντίπαλο τον Γρηγόρη Καλαγιά.

Και φτάνουμε στο τώρα, στο 2019, όπου η «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» πήρε, στις 26 Μαΐου, ποσοστό 45,45%, το «Δώτιο Πεδίο» κατακρημνίστηκε σε σχέση με το 2014 στο 7,07%, η πρωτοεμφανιζόμενη «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον Γιάννη Αγγελάκα το 38,78%, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Γιάννη Κασίδα το 6,29% και η Βάσω Αλεξανδρίδου με τον συνδυασμό της «Ενωμένοι Μπορούμε» το 2,41%.

Η επανεκλογή Γκουντάρα ήρθε στις 2 Ιουνίου με 51,76% έναντι 48,24% του Γιάννη Αγγελάκα, καθιστώντας τον σαφώς έναν από τους μακροβιότερους ανθρώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ήδη διανύει αδιάλειπτα το 26ο έτος σ’ αυτή και θα συμπληρώσει 30 χρόνια με το κλείσιμο της νέας θητείας την 31η Αυγούστου 2023.

Αναμφίβολα, λοιπόν, ο Αντώνης Γκουντάρας αποτελεί ένα φαινόμενο της Αυτοδιοίκησης εκλεγμένος μία φορά κοινοτάρχης κι έξι δήμαρχος. Αναμφίβολα, στο βιβλίο της, η επίδοσή του, η ζηλευτή πορεία του, θα έχει μια ξεχωριστή σελίδα. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, ακόμη κι εκείνοι που ήταν ή είναι απέναντί του… Μένει άρα να δούμε πότε και ποιος θα μπορέσει να τον ανακόψει…

Του Νίκου Γουργιώτη

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ