Αντιδρούν οι καταστηματάρχες της Λάρισας για τον αντικαπνιστικό

406

Της Λένας Κισσάβου Πηγή: eleftheria.gr

«Σε χώρες της Ευρώπης, όπου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ο αντικαπνιστικός νόμος, σήμερα έχει αλλάξει. Δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν καταστήματα καπνιστών και μη.

Για παράδειγμα, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, ο επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να επιλέξει σε ποια κατηγορία θα ανήκει η επιχείρησή του. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Πιθανόν να καταλήξουμε και εμείς σε αυτό το μοντέλο», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ- Μπαρ και Εστίασης Λάρισας κ. Αλέξανδρος Σακελλάρης.
Ερωτηθείς για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που θα ξεκινήσει επίσημα από μεθαύριο Τρίτη 19 Νοεμβρίου και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητά του ή μη, μετά την προσφυγή επαγγελματιών καφετεριών, μπαρ και εστίασης της χώρας, ο κ. Σακελλάρης αναφέρει: «Θα συμμορφωθούμε με τον νόμο, καθώς τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο για τον καπνιστή θα είναι 50 ευρώ και για τον επιχειρηματία 500 ευρώ για κάθε καπνιστή.
Μας αναγκάζουν όμως, να αναλάβουμε έναν ρόλο που δεν έχουμε. Αυτόν της αστυνομίας! Θα πρέπει δηλαδή, να ελέγχουμε συνεχώς τους πελάτες μας, αν καπνίζουν και να τους το απαγορεύουμε, διότι θα μας κοστίσει ακριβά!».
Παράλληλα, καταθέτει τον προβληματισμό του για τους ελέγχους που προβλέπεται να γίνουν από τα αρμόδια όργανα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ισχύσουν για όλους, ίδια μέτρα και σταθμά», καθώς υπάρχει «κακό προηγούμενο» με τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το 2009, σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα.
«Τότε έγιναν έλεγχοι μόνο στα καταστήματα του κέντρου, «για τα μάτια του κόσμου», ενώ περιφερειακά ‘‘γινόταν πάρτι’’!» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει πληθώρα επιχειρηματιών, που βλέπουν τους τζίρους των καταστημάτων τους να πέφτουν κατακόρυφα με την εφαρμογή του εν λόγω νόμου και αντιδρούν. Απ’ την άλλη, η κυβέρνηση αν και επιθυμεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, συζητά το ενδεχόμενο να εξαιρέσει καταστήματα από την εφαρμογή του νόμου, υποχρεώνοντας όμως τους ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν «φόρο καπνίσματος» σε τακτική βάση.
Αν και ο κ. Σακελλάρης υποστηρίζει ότι «λόγω του καλού κλίματος στην Ελλάδα, που επιτρέπει στους πελάτες να κάθονται άνετα στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων, για τουλάχιστον 9 μήνες τον χρόνο, δεν θα υπάρχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες», παρ’ όλα αυτά σημειώνει πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στους επιχειρηματίες το δικαίωμα της επιλογής, να διαχωριστούν σε καταστήματα καπνιστών και μη».
Και ρωτά: «Τα μεγάλα βραδινά κέντρα στην Αθήνα, τα οποία έχουν πελάτες καπνιστές, που «κάνουν» λογαριασμούς 50.000 ευρώ τη βραδιά, θα τον εφαρμόσουν τον νόμο;».
Τέλος, με κριτική διάθεση για τους λόγους που επιβάλλεται ο αντικαπνιστικός νόμος, ο κ. Σακελλάρης αναφέρει: «Στόχος του αντικαπνιστικού νόμου, όπως λένε, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος, σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Δηλαδή το αλκοόλ, δεν είναι βλαβερό για τη δημόσια υγεία; Τι θα κάνουν, θα απαγορεύσουν και το αλκοόλ;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here