Ανοίγει η Μεγ. Αλεξάνδρου, παραδίδονται Βενιζέλου, Φιλελλήνων

532

Στην «κυκλοφορία» παραδίδεται τις επόμενες ημέρες η ανακατασκευασμένη Μεγ. Αλεξάνδρου και το ίδιο αναμένεται να συμβεί – μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου – και για τις οδούς Βενιζέλου και Φιλελλήνων καταργώντας τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κύπρου.

Τις διαμαρτυρίες -πριν μερικούς μήνες- μερίδας του εμπορικού κόσμου για την αναστάτωση που προκάλεσε η εκτέλεση των εργασιών στους συγκεκριμένους δρόμους, διαδέχθηκε η ικανοποίηση από την ολοκληρωμένη εικόνα του έργου με τον εμπορικό κόσμο μάλιστα να σημειώνει πλέον την ανάγκη οι εν λόγω δρόμοι να παραμείνουν ως πεζόδρομοι. Όπως θετική είναι η ανταπόκριση και των πολιτών που απολαμβάνουν τη διεύρυνση του ήδη αυξημένου δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της Λάρισας.

Η παράδοση των τριών οδών θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την οδό Κύπρου αλλά και τις γύρω οδούς -με αφορμή τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- ενώ απομένει και οι οδηγοί των ΙΧ όπως και των δικύκλων να λειτουργήσουν με βάση το νέο κυκλοφοριακό καθεστώς που θα δημιουργήσουν οι τρεις οδοί.

Αφού με την παράδοσή τους από κεντρικές συλλεκτήριοι οδοί που ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, πλέον θα λειτουργήσουν ως δρόμοι στους οποίους θα επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία αστικών λεωφορείων, ταξί αλλά και οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Ούτε επιβατικά – ούτε και μοτοποδήλατα.

Μάλιστα στη Μεγ. Αλεξάνδρου, την τήρηση των κανόνων θα αναλάβουν δημοτικοί αστυνόμοι με τη συνδρομή τροχονόμων της ΕΛ.ΑΣ.. Υπενθυμίζεται πως για το δίκτυο των κεντρικών πεζοδρόμων ο Δήμος Λαρισαίων αναμένει την υλοποίηση διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε επιτυχώς -μετά από δύο αναβολές- προκειμένου να τοποθετηθούν μπάρες στους πεζοδρόμους.

Καθώς ικανός αριθμός συμπολιτών, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης χρησιμοποιεί ή σταθμεύει κιόλας στους πεζοδρόμους ενώ η μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου στο κέντρο αποτέλεσε και αποτελεί ζητούμενο για κάθε δημοτική αρχή.

ΤΟ ΣΒΑΚ

Η Μεγ. Αλεξάνδρου, η Βενιζέλου και η Φιλελλήνων αποτελούν ένα «μικτό» σύστημα οδών αφού θα επιτρέπεται η διέλευση αστικών λεωφορείων και ταξί, σε αντίθεση με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, στους οποίους θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των επιβατικών αυτοκινήτων των μονίμων κατοίκων.

Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας αποτελούν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αφού στο «στενό» κέντρο της Λάρισας, με εξαίρεση ελάχιστους κεντρικούς δρόμους που θα παραμείνουν συλλεκτήριοι, οι περισσότεροι θα πεζοδρομηθούν για να μετατραπούν έτσι σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, δίνοντας τον τόνο της «γειτονιάς» ενώ παγκάκια, χώροι πρασίνου, θέσεις στάθμευσης κ.λπ. θα «παρεμποδίζουν» σκοπίμως την ταχεία κυκλοφορία των οχημάτων.

Η ΜΕΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Με τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων που αφορούν στην απαραίτητη αστυνόμευση, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα να παραδοθεί στην κυκλοφορία η Μεγ. Αλεξάνδου. Οδό στην οποία θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων για τα δρομολόγια 1 και 4 (στάση Δικαστικού Μεγάρου) όπως και η χρήση των ταξί που θα σταθμεύουν στην Κεντρική πλατεία (έως 18 θέσεις).

Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή η διέλευση άλλων ταξί πλην αυτών της «πιάτσας» όπως αποφασίσθηκε σε προχθεσινή σύσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων των αστικών λεωφορείων και των ταξί.

Στη Μεγ. Αλεξάνδρου θα επιτρέπεται τέλος η διέλευση των μονίμων κατοίκων που διαθέτουν χώρο στάθμευσης όσο και των πελατών επιχείρησης στάθμευσης. Τέλος, θα επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση έως τις 9.30 το πρωί απόφαση που παρεμπιπτόντως δεν τηρείται σε άλλες κεντρικές οδούς.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

Να σημειωθεί τέλος ότι στην οδό Βενιζέλου, όπως και στο τμήμα της Δήμητρας ολοκληρώθηκε ο κύριος όγκος των εργασιών, ενώ μέχρι τις 15 – 20 Δεκεμβρίου το αργότερο, αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία και η οδός Φιλελλήνων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here