Ανοιχτή ξενάγηση για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα»

507
  • Στην έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα» διοργανώνει ανοιχτή ξενάγηση για τα μέλη του και όχι μόνο στην έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» με αφορμή τις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας για την «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» στις 27 Ιανουαρίου 2019.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα από την κ. Αλίνα Μωυσή, διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας και μέλος του Συλλόγου.
Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζεται στο Αίθριο του 1ου ορόφου του Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία φωτίζει την άγνωστη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών της Αντίστασης, που «δεν φόρεσαν το κίτρινο άστρο» και πολέμησαν τον κατακτητή μαζί με τους Χριστιανούς αδερφούς τους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και άλλο σχετικό υλικό. Με βάση τις προσωπικές μαρτυρίες Εβραίων Αντιστασιακών και το υλικό που συγκεντρώθηκε, ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης, μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και το χρόνο, η οποία βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της έκθεσης.

Σύλλογος «Φίλοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα»
katsigrasmuseumfriends@gmail.com
www.facebook.com/pg/katsigrasmuseumfriends

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here