Ανησυχούν οι φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου…

397

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανάκλησης της μελέτης αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ο προβληματισμός του απορρέει από σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, που ισχυρίζεται ότι υπάρχει «ζήτημα ανάκλησης για τη μελέτη αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου», την οποία έχει δωρίσει το Σωματείο «Διάζωμα», στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναφέρεται σ’ αυτό ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά εξέδωσε υπουργική απόφαση, με την οποία ανακαλεί προηγούμενη απόφασή της για αποδοχή δωρεάς μελέτης του «Διαζώματος», με θέμα «Αποδοχή δωρεάς εκπονηθείσας μελέτης με τίτλο: Μελέτη αποκατάστασης Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας», με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αρχή της νομιμότητας και υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι: «Στο αιτιολογικό της ανάκλησης που αφορούσε στον Ορχομενό εμφανίζονται αναμεμειγμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που αναρμοδίως εισηγήθηκαν υπέρ της αποδοχής της δωρεάς.

Το ίδιο προκύπτει να έχει συμβεί και στις δύο υπουργικές αποφάσεις αποδοχής δωρεών του Σωματείου, που αποδέχονται τις εκπονηθείσες από το «Διάζωμα» μελέτες με τίτλους «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Τελεστηρίου Ελευσίνας» και «Μελέτη αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας».

Και στις δύο περιπτώσεις έχει παρακαμφθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Ο Σύλλογος, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ένας αρμόδιος να απαντήσει υπεύθυνα» στο ερώτημά του, για το αν τελικά συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη μελέτη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

ΣΤ. ΣΔΡΟΛΙΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ

ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΟΥ Α’ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Απ’ την άλλη η «Ε» επικοινώνησε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία ήταν ενήμερη για το θέμα της υπουργικής απόφασης ανάκλησης αποδοχής της δωρεάς μελέτης του «Διαζώματος» για το Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας και υποστηρίζει: «Θεωρώ ότι το θέμα είναι καθαρά τυπικό και ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τη νομιμοποίηση του εγγράφου της αποδοχής δωρεάς της μελέτης του «Διαζώματος». Δεν ακυρώθηκε η μελέτη. Το έγγραφο αποδοχής ανακλήθηκε προκειμένου να επανασυνταχθεί σωστά…».

Για το αν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αντίστοιχα, για τη μελέτη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, δήλωσε: «Δεν υπάρχει φόβος να ακυρωθεί η μελέτη. Σε καμία περίπτωση δεν βγαίνει άκυρη η μελέτη του έργου, όταν μάλιστα έχει την τελική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έκανε καμία αναφορά για το αν προέκυψε ανάλογο θέμα και στην περίπτωση της αποδοχής μελέτης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας. Προσωπικά, δεν έχω ενημερωθεί».

Όσον αφορά στην προαναφερόμενη ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, η κ. Σδρόλια ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει κανένα τέτοιο έγγραφο, αλλά ούτε και επικοινώνησε κάποιος από τον Σύλλογο μαζί της για το θέμα.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here