«Ανεπαρκές το πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των τουριστικών επιχειρήσεων μετά την πτώχευση της ThomasCook»

239

«Είναι ανεπαρκής η αντιμετώπιση του Υπουργείου Οικονομικών στα προβλήματα που προέκυψαν στις τουριστικές επιχειρήσεις μετά την πτώχευση της ThomasCook» τονίζει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στην υπ’ αριθμόν 2573/12-12-2019 ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται πως τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, σε σχέση με την πτώχευση της ThomasCook, δεν ήταν επαρκώς σχεδιασμένα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι επιπτώσεις της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπίλυτου προβλήματος είναι η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, για τα ανεξόφλητα τιμολόγια της ThomasCook. Ενώ μεν οι επιχειρηματίες τιμολόγησαν την ταξιδιωτική εταιρεία προ πτώχευσης, ωστόσο ποτέ δεν εισέπραξαν τα χρήματά τους και παράλληλα παραμένει στο ακέραιο η υποχρέωσή τους για καταβολή ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ηβουλευτής προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό να δοθεί λύση, παρόμοια με την υπόθεση της πτώχευσης της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ «Μαρινόπουλος».
Παράλληλα, ωστόσο, τίθεται και ζήτημα φορολόγησηςτου εισοδήματος των επιχειρήσεων που ενώ δε θα έχουν εισπράξει χρήματα από τιμολόγια της ThomasCook, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς ο τζίρος τους θα εμφανίζεται αυξημένος.
Για τους παραπάνω λόγους, η Λαρισαία βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να της γνωστοποιήσει αν προτίθεται να αποτρέψει την άδικη καταβολή ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια, όπως επίσης και αν σκοπεύει να φορολογήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις, επί του πραγματικού τους εισοδήματός τους, κι όχι αυτού που φαινόταν πριν την πτώχευση της ThomasCook.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού ThomasCook το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, άφησε πίσω της ανοιχτές «πληγές» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τουρισμού και σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με την πτωχευθείσα εταιρεία. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το μείζον αυτό ζήτημα, θεσμοθέτησε μια σειρά μέτρων, τα οποία κυρώθηκαν πρόσφατα στη Βουλή,με καθυστέρηση μηνών από την απόφαση λήψης τους.
Ωστόσο δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι περενέργειες της πτώχευσης ακόμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έναπρόβλημαπου παραμένει χωρίς λύση για τους ξενοδόχους είναι η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ προς το ελληνικό δημόσιο, για ταανεξόφλητα τιμολόγια της ThomasCook. Οι ξενοδόχοι τιμολόγησαν την ταξιδιωτική εταιρεία αλλά, λόγω της πτώχευσης, δεν εισέπραξαν ποτέ τα χρήματά τους.Η υποχρέωσή τους ωστόσο να καταβάλουν ΦΠΑ για τα τιμολόγια αυτά, παραμένει. Δηλαδή, όχι μόνο έχασαν τα χρήματά τους από την πτώχευση της ThomasCook αλλά επιπλέον έχουν να πληρώσουν ΦΠΑ για χρήματα που δεν εισέπραξαν.
Θα ήταν χρήσιμο να ακολουθηθεί εδώ το παράδειγμα άλλων τουριστικών χωρών, που αντιμετώπισαν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, εξαιρώντας την καταβολή ΦΠΑ από μη εξοφληθέντα τιμολόγια.
Εξάλλου, έχουμε πρόσφατη στην Ελλάδα την υπόθεση πτώχευσης «Μαρινόπουλου», με την έκδοση απόφασης του ΣτΕ 355/2019 (και ακόλουθες αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, όπου έγιναν δεκτά τα αιτήματα επιστροφής (εντόκως) του ΦΠΑαπό απαιτήσεις πελατών, οι οποίες έχουν διαγραφεί στο πλαίσιο προ-πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης. Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από την απόφαση 8/16.1.2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που επικύρωσε την συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος Α.Ε.».
Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει το θέμα αυτό του τουριστικού κλάδου με ενδιαφέρον. Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό δημόσιο δε θα χάσει από μελλοντικές ανάλογες απαιτήσεις. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επανεξεταστεί και ο τρόπος καταβολής του ΦΠΑ, ώστε να μην παρεμβάλλονται οι επιχειρήσεις ανάμεσα στον πελάτη και το ελληνικό δημόσιο.
Ένα άλλο ζήτημα, επίσης, είναι η φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων που, ενώ δε θα έχουν εισπράξει χρήματα από τιμολόγια τηςThomasCook, θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, καθώς ο τζίρος τους θα εμφανίζεται αυξημένος.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, έχουν την ανάγκη στήριξης του κράτους. Αυτή θα είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε έναν κλάδο που στήριξε την οικονομία της χώρας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύει να αποτρέψει την άδικη καταβολή ΦΠΑ από ανεξόφλητα τιμολόγια, δίνοντας έτσι «ανάσα» στις πληγείσες από την πτώχευση της ThomasCook τουριστικές επιχειρήσεις;

2) Θα αφαιρεθούν από το τζίρο των επιχειρήσεων τα ανείσπρακτα ποσά, ώστε η φορολόγηση να γίνει επί του πραγματικού τους εισοδήματος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Λιακούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here