Αναβίωσε το πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης

291

Πραγματοποιήθηκε και φέτος τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο Τσαριτσάνης, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Χρόνο με τον χρόνο φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου να αναβιώσει το συγκεκριμένο έθιμο, βρίσκει δικαίωση καθώς κάθε χρονιά και η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι όλο και μεγαλύτερη.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην ιστορική Μονή του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένη το 1611 μ.Χ, χοροστατούντος του π. Γεωργίου Κοντοτάσιου, ακολούθησε η συγκέντρωση του κόσμου στον προαύλιο χώρο της μονής, όπου έλαβαν χώρα τα δρώμενα που σχετίζονται με το πανηγύρι και έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Εκεί μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες πιάστηκαν σε έναν μεγάλο κύκλο και όλοι μαζί τραγούδησαν τραγούδια της λαμπρής. Η προσπάθεια του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στην αναβίωση του εθίμου αλλά και στη διάσωση του και το κυριότ ερο στη μετάδοσή του στις νέες γενιές της Τσαριτσάνης. Για το λόγο αυτό τα τραγούδια αυτά έχουν καταγραφεί από το Σύλλογο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Μετά τον πασχαλιάτικο χορό ακολούθησε παράσταση των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, τα όποια φέτος παρουσίασαν χορούς από τη Θεσσαλία, κάτω από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που παρακολουθούσε την εκδήλωση, ενώ στο τέλος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπήκαν στον χορό, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here