Αναβιώνουν τα έθιμα της «Γρουνοχαράς» και της«Καμήλας» στη Φιλιππούπολη

342

Η Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων, θα αναβιώσει την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019 στην πλατεία της Φιλιππούπολης, το έθιμο της «Γρουνοχαράς»και της«Καμήλας».

Από νωρίς το πρωί, θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το έθιμο. Στις 11.30 μ.μ, θα γίνει το «καψάλισμα» και το τεμάχισμα του γουρουνιού, ενώ παράλληλα, θα παρασκευάζονται παραδοσιακά ανατολικορωμυλιώτικα φαγητά όπως ο «καβρουμάς» και η «τηγανιά», τα οποία θα μοιραστούν στον κόσμο δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Την ίδια στιγμή και υπό των ήχων της γκάιντας, παιδικές χορευτικές ομάδες της Ε.Μ.Λ.Φ. θα παρουσιάσουν χορούς της Θράκης.

Στη συνέχεια θα αναβιώσει το παλιό πρωτοχρονιάτικο εθιμικό δρώμενο της «καμήλας και του ντιβιτζή», που διαδραματίζονταν στα χωριά της περιοχής του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η «καμήλα» είναι μια ιδιότυπη ξύλινη κατασκευή, σκεπασμένη με λινάτσα όπου στις άκρες της είναι κρεμασμένα κουδούνια και στο εσωτερικό της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος την μετακινεί σε διάφορα σημεία του χώρου. Ο «ντιβιτζής» είναι μεταμφιεσμένος με δέρματα, φορά μεγάλες μάσκες και μικρά κουδούνια και κρατά στο χέρι του το «τουπούζ», ένα ξύλινο φαλλόμορφο ρόπαλο, το οποίο χτυπά στη γη. Πολλές φορές κυλιέται χάμω με απώτερο σκοπό να την ξυπνήσει έτσι ώστε η νέα χρονιά να είναι πλούσια.
Όπως και παλιότερα θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωναράδικα και μπαϊντούσκες, σε ένα κύκλο όπως έκαναν πάντα οι Καβακλιώτες στις διασκεδάσεις τους.

Το Δ.Σ της Ε. Μ. Λ. Φ σας εύχεται
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά και το νέο έτος να επιτευχθούν οι προσδοκίες όλων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here