Αναψε «φωτιές» η κάρτα ωραρίου στο Πανεπιστημιακό

751

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας να εφαρμόσει από την προηγούμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου σύστημα παρακολούθησης προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η απόφαση του συλλόγου μάλιστα να μποϋκοτάρει το σύστημα συστήνοντας σε όσα μέλη του διαθέτουν να παραδώσουν τις κάρτες τους και στα υπόλοιπα να μην τις παραλάβουν από το γραφείο προσωπικού δοκιμάζει τις σχέσεις με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, που υπενθυμίζει ότι η χρήση της κάρτας είναι υποχρέωση του προσωπικού και σε αντίθετη περίπτωση ο καθένας θα αναλάβει προσωπικά το κόστος της απόφασης.

Συγκεκριμένα, το θέμα της ηλεκτρονικής αποτύπωσης της προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού μετά από σχετικό δημοσίευμα της «Ε» συζητήθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο μέτρο καθώς από την εφαρμογή του εξαιρείται το ιατρικό προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ ενώ της εφαρμογής δεν είχε προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση.

Με ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου αποφασίστηκε το προσωπικό που ήδη χτυπάει κάρτες στην πιλοτική εφαρμογή του συστήματος να σταματήσει άμεσα και κανένας εργαζόμενος να μην παραλάβει κάρτα «έως ότου λυθούν όλες οι αδικίες και τα εμπόδια που υπάρχουν και σταματήσει ο μη νόμιμος διαχωρισμός των εργαζομένων».

Το θέμα απασχόλησε λίγες ημέρες αργότερα και τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου καταγγέλθηκε η διοίκηση για «προχειρότητα» στην εφαρμογή του μέτρου. Σε ανακοίνωση του συλλόγου επισημαίνεται πως στη συνέλευση συζητήθηκε το έγγραφο της διοίκησης προς του εργαζόμενους για την εφαρμογή της κάρτας που «ΔΕΝ κοινοποιείται στην ιατρική υπηρεσία, προφανώς διότι η Διοίκηση επιθυμεί να εξαιρέσει τους γιατρούς. Στην προσπάθεια αυτή όμως, παραβλέπεται ότι στην ιατρική υπηρεσία δεν ανήκουν μόνο οι γιατροί (αλλά και οι φυσικοθεραπευτές, οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι μάγειρες, οι διαιτολόγοι και πλήθος άλλων ειδικοτήτων). Έτσι όμως δεν λαμβάνεται υπόψη η ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου, την οποία επικαλείται στο έγγραφο».

Η πρόεδρος του συλλόγου κα Ελευθερία Μαλισιώτου επιβεβαίωσε την απόφαση των εργαζομένων να απέχουν από το χτύπημα της κάρτας και με δήλωσή της στην «Ε» σημείωσε ότι ο σύλλογος καλεί τα μέλη του –εκτός όσων απασχολούνται στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου- να παραδώσουν τις μαγνητικές κάρτες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τη διοίκηση τις προσεχείς ημέρες.

ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Από την πλευρά του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος ερωτηθείς για την εξαίρεση της ιατρικής υπηρεσίας από την εφαρμογή της μαγνητικής κάρτας δήλωσε ότι η ιατρική υπηρεσία δεν πρόκειται να ενταχθεί στη διαδικασία ελέγχου της προσέλευσης και της αναχώρησης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου. Ωστόσο, συμπλήρωσε, μαγνητικές κάρτες θα προμηθευτούν και οι γιατροί και τα μέλη ΔΕΠ καθώς στον σχεδιασμό είναι η σύνδεση των μαγνητικών καρτών με την πρόσβαση στους χώρους πάρκινγκ, θέμα που τέθηκε και συνεχίζει να τίθεται από την πλευρά των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του συλλόγου για μη τήρηση του μέτρου και παράδοση των καρτών στον σύλλογο, ο κ. Νάνος διευκρίνισε πως το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού δεν είναι προαιρετικό αλλά υποχρεωτικό μέτρο υπογραμμίζοντας με νόημα πως «όσοι δεν χτυπούν την κάρτα τους θα είναι αδικαιολογήτως απόντες και ο καθένας θα αναλάβει τόσο οικονομικά όσο και πειθαρχικά το κόστος της απόφασής του».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του διοικητικού συμβουλίου το νέο σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διανομή 500 περίπου μαγνητικών καρτών στο προσωπικό – ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια των μηχανημάτων ανάγνωσης μαγνητικών καρτών.

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here