Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του πρ. Τ.Ε.Ι.

482

Για τα έκτακτα μέτρα και τη στάση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ως έκτακτοι εκπαιδευτικοί (Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι) του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας,  παραμένουμε έρμαιο των επιδιώξεων της σημερινής διοίκησης του Πανεπιστημίου να εξωτερικεύσει ένα προφίλ πως όλα στο νέο Ίδρυμα δουλεύουν ρολόι. Έτσι, 50 ημέρες μετά την κανονική έναρξη του εξαμήνου (10/2/2020), κληθήκαμε να ξαναϋπογράψουμε συμβάσεις, οι οποίες για μια ακόμη φορά είναι συμβάσεις ντροπής και πείνας, καθότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει το αποκλειστικό προνόμιο Πανελλαδικά, να ερμηνεύει κατά το δοκούν, την κείμενη νομοθεσία (περίπτωση γ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 29 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142), καθώς και να αγνοεί ερμηνευτικά έγγραφα του Υπουργείου σχετικά με τις αποδοχές των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων. Για όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, είναι ξεκάθαρο ότι οι 16 ώρες διδακτικού έργου εβδομαδιαίως συνιστούν πλήρη απασχόληση και πλήρης αποδοχές.

Σαν να μην αρκούσαν τα ανωτέρω, το Πανεπιστήμιο, αποδεχόμενο γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου, αρνείται να αποζημιώσει την μη ληφθείσα άδεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (2018-2019) βάσει της εργατικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, δεν καταχωρήθηκε η προϋπηρεσία μας, βάσει της οποίας προκύπτει το μισθολογικό κλιμάκιο όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

Λέμε λοιπόν τα εξής:

-να σταματήσει η διοίκηση του Πανεπιστημίου να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους του κλάδου μας σαν αναλώσιμους και σαν κλάδο για τη «βρώμικη» δουλειά, όταν και όποτε χρειαστεί, την ίδια στιγμή που παραμένουμε απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα μας Νοέμβρη- Δεκέμβρη του 2018με υπαιτιότητα τόσο της σημερινής Διοίκησης όσο και της τελευταίας του πρωην ΤΕΙ Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένων και των τότε Οικονομικών υπηρεσιών του. Το ΠΘ υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται και ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του πρώην ΤΕΙ. Η πρώην διοίκηση υποστηρίζει πώς όλα γίναν σωστά και «απορεί» για τους λόγους μη απο-πληρωμής μας. Ένα έιναι σίγουρο: Εμείς παραμένουμε απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα μας Νοέμβρη- Δεκέμβρη του 2018.

 κανένας κορονοϊός δεν ευθύνεται για τις ακαδημαϊκές εβδομάδες οι οποίες χάθηκαν μέχρι και την ημέρα της αναστολής της λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, λόγω της ΜΗ πρόσληψης και της ΜΗ υπογραφής των συμβάσεων μας από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φθάνοντας για μια ακόμα φορά την κατάσταση στο όριο της απώλειας εξαμήνου. Να θυμίσουμε ότι αρχές Φεβρουάριου μας ζητούσαν  να υπογράψουμε τις συμβάσεις την ίδια ημέρα που μας είχαν αποσταλεί, ώστε να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις. Τι άλλαξε άραγε;

Άποψη μας είναι ότι οι σπουδές που έχουν ανάγκη οι νέοι επιστήμονες που διδάσκουμε, για να διδαχθούν σωστά την επιστήμη τους και να μπορούν να δουλέψουν με καλούς όρους στο αντικείμενο των σπουδών τους, δεν μπορεί να είναι τύπου MOOCs, μέσα από σύγχρονες ή ασύγχρονες πλατφόρμες e-learning! Οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την οποιαδήποτε “έξυπνη” εκδοχή της πάλαι ποτέ εκπαιδευτικής τηλεόρασης! Το μάθημα στο αμφιθέατρο, την αίθουσα διδασκαλίας, το εργαστήριο δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικατασταθεί από e-learning και δεν νοείται μάθημα πραγματικού πανεπιστημιακού επιπέδου!

 Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, επισημαίνουμε, πως ιδιαίτερα, στο εργαστηριακό σκέλος των μαθημάτων, των οποίων καλούμαστε να αναλάβουμε, καμία εξ’ αποστάσεως διαδικασία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία. Εκτός από αντιεπιστημονικό και αντιεκπαιδευτικό για κάποιους κλάδους, για κάποιους άλλους, όπως για τους κλάδους υγείας, είναι και επικίνδυνο

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, πως την ίδια ώρα που μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι δημοσιεύουν ανακοινώσεις στήριξης στα δίκαια αιτήματά μας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντί να πράξει τα μέγιστα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων αλλά και την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, αποστέλλει επιστολές σε μέλη του Συλλόγου μας, απειλώντας «με νόμιμες διαδικασίες» και «αναίρεση των συμβάσεων του Εαρινού Εξαμήνου», εάν δεν προχωρήσουν σε ανάρτηση εντός 24ων ωρών (!!!) βαθμολογιών, τις οποίεςδεν κατέθεσαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις οφειλέςτου 2018, τηρώντας απόφαση Γενικής συνέλευσης.
  • Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος, δίνει την ατομική και συλλογική του μάχη στο πλαίσιο της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νοιάζεται για την εικόνα του, αδιαφορώντας για το γεγονός πως οι όποιες οφειλές του απέναντί μας, είναι για κάποιους αυτή τη στιγμή απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Τέτοια τελεσίγραφαούτε οι δυνάμεις κατοχής.Τέτοια τελεσίγραφα δεν έχουν θέση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Στο τέλος του παρόντος, μπορείτε να διαβάσετε το τελεσίγραφο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθένας να βγάλει τα συμπερασματά του.

 Αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη την οποία έχουμε, τόσο απέναντι στους φοιτητές αλλά και απέναντι στην επιστήμη, την οποία όλα αυτά τα χρόνια με πείσμα και θέληση υπηρετούμε, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί, σεβόμενοι πάντα τις διατάξεις που ορίζει η νομοθεσία, ώστε οι φοιτητές να διδαχθούν σωστά τα μαθήματά τους χωρίς να απωλέσουν το εξάμηνο.

Οι θέσεις του συλλόγου μας

  • Να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό έτος για όλους τους φοιτητές, χωρίς περαιτέρω εμπόδια μετά την επαναφορά των πανεπιστημίων σε κανονική λειτουργία.
  • Να πραγματοποιηθούν τα 13 κατ’ ελάχιστο εργαστηριακά και μη μαθήματα, βάσει των προγραμμάτων σπουδών. Εξάλλου, βάσει του Ν. 4589 περί συγχώνευσης των ιδρυμάτων, οι φοιτητές των Π.Σ. των πρώην ΤΕΙ θα συνεχίσουν να διδάσκονται κανονικά τα μαθήματα τους, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα τους όπως τα διδάχθηκαν όσοι αποφοίτησαν από αυτά.
  • Να ληφθεί η όποια μέριμνα για τους φοιτητές, για το επιπλέον διάστημα που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του εξαμήνου (π.χ. σίτιση, στέγαση κ.λπ.).
  • Να παραταθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων διδασκόντων για όσο και εφόσον χρειαστεί, μεκανονική καταβολή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Να πάψει να κρύβεται και να λάβει θέση ανοιχτά η πρώην διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και οι τότε οικονομικές του υπηρεσίες, για την μη καταβολή των δεδουλευμένων Νοέμβρη- Δεκέμβρη 2018
  • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων Νοέμβρη- Δεκέμβρη 2018
  • Ορθή ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας για την αποζημίωση των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων
  • Άμεση καταβολή της αποζημίωσης μη ληφθείσαςαδείας
  • Άμεση καταχώρηση της προϋπηρεσίας στο ΕΡΓΑΝΗ

Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του πρ. Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ