«Ανάγνωση: μια ιστορία ζωής, ή Να διαβά-ζει κανείς ή να μη διαβά-ζει;»

405

Το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας ανακοινώνει την διοργάνωση ανοικτής διάλεξης – συζήτησης με θέμα «Ανάγνωση: μια ιστορία ζωής, ή Να διαβά-ζει κανείς ή να μη διαβά-ζει;» την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6:30μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης (28ης Οκτωβρίου 9).
Τα τελευταία χρόνια έχουμε στρέψει την προσοχή μας στη σπουδαιότητα που παίζει για την ανάγνωση η «αναγνωστική ιστορία» μας. H αναγνωστική μας ιστορία δεν είναι μόνον ο κατάλογος αυτών που έχουμε διαβάσει αλλά οι εμπειρίες μας που συνθέτουν την αναγνωστική μας μνήμη: πού διαβάσαμε και τι διαβάσαμε, κάτω από ποιες συνθήκες, με ποιoν, γιατί, πώς αντιδράσαμε, κ.ο.κ. Η αναγνωστική μας ιστορία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση της υποκειμενικότητάς μας ως αναγνωστών. Μέρος της μόρφωσής μας είναι η επίγνωση αυτής της ιστορίας.
Αντικείμενο της συζήτησης είναι, λοιπόν, να διαβάζει κανείς ή να μη διαβάζει;
Και πώς να διαβάζει; Τι να διαβάζει; Πού να διαβάζει; Ποια είναι η θέση του βιβλίου στην εποχή της ταχύτητας των κοινωνικών δικτύων; Θα διαβάζονται βιβλία μετά πενήντα χρόνια; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος μιας βιβλιοθήκης τη στιγμή που η κουλτούρα της ανάγνωσης αλλάζει; Μπορεί να αποτελέσει σήμερα πηγή για τη γνώση, την πληροφορία ή ακόμα και μια εστία ψυχαγωγίας;
Στη συζήτηση θα συμμετέχει η Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και ο Ιωάννης Τροχόπουλος, Συνιδρυτής της ΜΚΟ “Future Library”, επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. Τον διάλογο θα συντονίσει η Ιουλία Κανδήλα, Φιλόλογος, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας.
Η ανοικτή διάλεξη – συζήτηση εντάσσεται στις δράσεις «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης και υλοποιείται με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
– στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410680249 και 2410680205
– στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ο Γιάννης Τροχόπουλος του Ισαάκ είναι απόφοιτος της Νομικής σχολής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο (ΑΠΘ) και στην επιστήμη των Βιβλιοθηκών και της Πληροφόρησης (Πανεπιστήμιο Ουαλίας) . Από το 1985 μέχρι και τον Μάιο του 2012 εργάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Τον Αύγουστο του 2010 παρέλαβε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βέροιας το βραβείο «πρόσβαση στη Γνώση» του ιδρύματος Bill and Melinda Gates, με χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είναι συνιδρυτής της ΜΚΟ «Future Library». Από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Απρίλιο του 2019 είναι επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων.

Ελένη Χοντολίδου
Σπούδασα Φιλολογία και Παιδαγωγική στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και
στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είμαι διδάκτωρ
της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής
Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και
Παιδαγωγικής, όπου διδάσκω από το 1981. Τα μαθήματα, οι δημοσιεύσεις και
τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της λογοτεχνικής και
γλωσσικής εκπαίδευσης, του σχεδιασμού και της αξιολόγησης προγραμμάτων
διδασκαλίας, των σπουδών γραμματισμού και των πολιτισμικών σπουδών, με
έμφαση σε ζητήματα ταυτότητας, ετερότητας και υποκειμενικότητας. Είμαι
Πρόεδρος της Α Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στρατευμένη στην
Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη από το 2006. Πρόσφατα (Μάρτιος-
Σεπτέμβριος 2016) ήμουν συντονίστρια των δράσεων για τα παιδιά στον
προσφυγικό καταυλισμό των Διαβατών. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής
για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.
Ελένη Χοντολίδου
Σπούδασα Φιλολογία και Παιδαγωγική στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είμαι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, όπου διδάσκω από το 1981. Τα μαθήματα, οι δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της λογοτεχνικής και γλωσσικής εκπαίδευσης, του σχεδιασμού και της αξιολόγησης προγραμμάτων διδασκαλίας, των σπουδών γραμματισμού και των πολιτισμικών σπουδών, με έμφαση σε ζητήματα ταυτότητας, ετερότητας και υποκειμενικότητας. Είμαι Πρόεδρος της Α Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στρατευμένη στην Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη από το 2006. Πρόσφατα (Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2016) ήμουν συντονίστρια των δράσεων για τα παιδιά στον προσφυγικό καταυλισμό των Διαβατών. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here