«Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για τον περιορισμό του ιού του Δυτικού Νείλου»

359

Σε ερώτηση προς τους Υπουργούς (1) Υγείας και (2) Εσωτερικών προχώρησε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τον συνάδελφό της από την Αργολίδα Ανδρέα Πουλά, σχετικά με την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου,ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει 10 θανάτους στη χώρα μας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 14 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Δεδομένων των παραπάνω, η βουλευτής Λάρισας καλεί σε εγρήγορση τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές, ρωτώντας παράλληλα τους συναρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης και θανατηφόρας λοίμωξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
1. Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
2. Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου

Μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου από τα οποία τα 10 ήταν θανατηφόρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες προστίθενται διαρκώς νέες περιοχές εμφάνισης κρουσμάτων της λοίμωξης στις ήδη προϋπάρχουσες, στοιχείο που καταδεικνύει την ευρεία κυκλοφορία του ιού, ενώ σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές οι επηρεαζόμενες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν.
Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης σε 14 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Δεδομένου ότι η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου είναι ραγδαία και ανησυχητική, καθίσταται αναγκαία η εγρήγορση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης καθώς και την καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου;

2. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου, προκειμένου να μην βρεθούν οι πολίτες αντιμέτωποι με τους κινδύνους της λοίμωξης και την επόμενη θερινή περίοδο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Πουλάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here