Άμεσα μέτρα μείωσης της αέριας ρύπανσης στην Λάρισα ζητά η δημοτική παράταξη Ορμή Ανανέωσης

269

Παρά την προσπάθεια ορισμένων να καλύψουν το πρόβλημα της αέριας ρύπανση στην πόλη της Λάρισας, οι μετρήσεις μας δείχνουν πως το πρόβλημα είναι και υπαρκτό και μεγάλο.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM10, οι οποίες πλέον είναι δημοσιοποιημένες και στο site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην πόλη μας τις τελευταίες εβδομάδες (κυρίως τις βραδυνές ώρες) εισπνέουμε άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας μολυσμένο αέρα, ο οποίος οφείλεται κατά βάση στην αλόγιστη καύση τζακιών. Συγκεκριμένα οι μετρήσεις δείχνουν έως και 195mg/m3 αιωρουμένων μικροσωματιδίων PM10, όταν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι τα 50mg/m3.
Η παράταξη μας επανέρχεται στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, καθώς κανένας αρμόδιος δεν συζητά σοβαρά για το πρόβλημα, ούτε και εφαρμόζονται οι οδηγίες του υπουργείου για συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφύγουν την έκθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους ή για αποφυγή της χρήσης τζακιών, παρόλο που σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες μετρήσεις αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί.
Οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τις οδηγίες και να προστατεύσουν τον πληθυσμό της πόλης μας.
Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες της Λάρισας, μέσα από μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα προβλήματα που προκαλούνται από την αλόγιστη καύση ξυλείας καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που αγνοούν τις συνέπειες και σε αυτό θα πρέπει να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος κτλ.
Θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρηματοδότησης των νοικοκυριών και ειδικά εκείνων που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη (καθώς για κάποιους η καύση ξυλείας είναι το μοναδικό μέσο θέρμανσης ), ώστε να στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης πολύ φιλικότερες για το περιβάλλον και τον αέρα που εισπνέουμε.
Η παράταξη μας έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκατάσταση επιπλέον σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στην πόλη μας, ώστε τα στοιχεία να είναι ακόμη πιο ακριβή.
Το ζήτημα είναι σοβαρό, έχει να κάνει με την υγεία όλων μας και είναι να απορεί κανείς με την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.
Η Ορμή Ανανέωσης δηλώνει παρούσα σε οποιαδήποτε δράση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αντιληφθούν τον ρόλο τους και να ενεργήσουν αποφασιστικά για την μείωση του φαινομένου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here