Ακατάλληλα αρνιά και κρέατα κατασχέθηκαν σε Λάρισα και Καρδίτσα

321

Εντατικούς κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους διενεργεί στην αγορά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης, κατά τους μέχρι τώρα ελέγχους προέκυψαν οι εξής μη συμμορφώσεις:
-Μετά από έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας σε κρεοπωλείο εντός του Δήμου Λαρισαίων κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν προς καταστροφή, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνολικού βάρους 45 κιλών (6 αρνιά χωρίς σφραγίδες καταλληλότητας), τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
-Μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κατασχέθηκαν και οδηγήθηκαν προς καταστροφή, τρόφιμα ζωικής προέλευσης συνολικού βάρους 389 κιλών [κρέας και σπλάχνα (συκωταριές, έντερα) αμνοεριφίων] λόγω απίσχνασης, απουσίας σημάνσεων καταλληλότητας και απόψυξης – διάθεσης κατεψυγμένων σπλάχνων ως νωπών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές τους ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Τονίζεται ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:
– Δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή.
– Δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001 απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών).
– Δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου.
– Δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο.
– Δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.
Επίσης να αναζητούν στα σφάγια, πάντα πριν την αγορά, τη σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς που στην περίπτωση σφάγιων αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, είναι χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου σφαγής τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here