Αγροτικός συνεταιρισμός ή αγροτική συνεργασία ;

992

Του Γιώργου Κατσαντώνη
Γεωπόνου Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος

Έναυσμα για την συσσώρευση των παρακάτω σκέψεων μου σε αρθρογραφική μορφή, αποτέλεσε η παρατήρηση και διαπίστωση που έκανα παρακολουθώντας τοποθετήσεις και εκφράσεις μελών διαφόρων αγροτικών διαδικτυακών ομάδων σχετικά με την επιθυμία τους ή διατυπώνοντας ως ιδέα τους, την δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού μεταξύ των μελών μιας ομάδας ή διαφορετικών ομάδων με το ίδιο βέβαια αντικείμενο καλλιέργειας.

Στο παρελθόν ζήσαμε την έννοια και την λειτουργία αγροτικών συνεταιρισμών, ζούμε στις μέρες μας την λειτουργία πολλών αγροτικών συνεταιρισμών και μελλοντικά θα ζήσουμε, θα γευτούμε την ίδρυση και άλλων.

Το παρελθόν όμως θα πρέπει να μας αποτελέσει τον ” φάρο “ για την έννοια και την σημασία της λέξεως συνεταιρισμός που προσδιορίζεται από το επίθετο, αγροτικός. Σαν τιτλοφόρηση σε αυτό το άρθρο τοποθέτησα το εξής : Αγροτικός συνεταιρισμός ή αγροτική συνεργασία  ;

Μήπως, σύμφωνα πάντα με την δικιά μου ” τεχνοκρατική ” άποψη , θα πρέπει ο Έλληνας αγρότης – παραγωγός , αν επιθυμεί από εδώ και πέρα να εκφράζει την πολύ σωστή άποψη του για δημιουργία συνεταιριστικού σχήματος, να ” ξεκοκκαλίσει ” πρωτίστως εννοιολογικά και σημασιολογικά την λέξη συνεργασία , ώστε να μπορέσει και αυτή σαν λέξη να καλυφθεί προσδιοριστικά και πιο συγκεκριμένα, με τον επιθετικό προσδιορισμό αγροτικός, σχηματίζοντας την αγροτική συνεργασία, έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να προϋπήρχε στο νου του κάθε ενδιαφερόμενου, για να φτάσουμε μετέπειτα στο τελικό αποτέλεσμα που είναι ο επιθυμητός μας στόχος, η δημιουργία ενός αγροτικού συνεταιρισμού.
Καταφατική ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί από τον καθένα ξεχωριστά ( ίσως και διαφορετικά ) αν δώσουμε σημασία στην ακριβή ετυμολογία και έννοια της  κάθε λέξεως, συνεταιρισμός και συνεργασία.

Ψάχνοντας λοιπόν σε ένα λεξικό θα αναγνώσουμε ότι  συνεργασία σημαίνει α) «το να εργάζεται κανείς από κοινού µε άλλον ή άλλους για την επίτευξη κοινού στόχου» και β) «η ανάπτυξη σχέσεων αλληλοβοήθειας μεταξύ ατόµων ή οµάδων, που έχουν κοινούς στόχους. Μια συνεργασία χρειάζεται λοιπόν τουλάχιστον δύο εταίρους.

Συνεταιρισμός σημαίνει ο σχηματισμός εταιρείας ή το σύνολο των συνεταιρισμένων σε κοινή επιχείρηση.

Ο όρος συνεταιρισμός, έχει ειδική έννοια και αφορά κάτι το συγκεκριμένο  σε σχέση με την συνεργασία. Αναφέρεται   δηλαδή  σε μια μορφή συνεργασίας,  σε μια οικονομική οργάνωση, η οποία έχει νομική κάλυψη και για την εκπλήρωση των σκοπών της ακολουθεί  ορισμένους κανόνες και καταστατικές διατάξεις.

Ο όρος λοιπόν συνεταιρισμός αποτελεί την ειδική έννοια η οποία συγκαταλέγεται στη γενικής φύσεως ορολογία,  συνεργασία.

Παράδειγμα. Μαθητής γ΄ Λυκείου εξετάζεται στο μάθημα Αρχαίων Ελληνικών και για ένα χρονικό διάστημα αρκετών ημερών κάθεται και διαβάζει μεθοδικά και εξονυχιστικά την ύλη για τις εξετάσεις του. Την ημέρα της εξέτασης του, βλέποντας  τα θέματα χαμογελάει γιατί διαπιστώνει ότι αυτά που αντικρίζει είναι πολύ απλά σε σχέση με αυτά που μελέτησε ο ίδιος. Χαμογελάει γιατί ο βαθμός της προετοιμασίας του ήταν τόσο υψηλός ώστε τα θέματα που αντίκρισε του προκάλεσαν ” γέλιο “. Φυσικά η επιτυχία του δεδομένη, όχι επειδή ήταν τελικά εύκολα τα θέματα αλλά επειδή είχε προετοιμαστεί και είχε μάθει πολύ καλά τις αρχές της ύλης του.
‘Έτσι ακριβώς λοιπόν και  ένας αγρότης – παραγωγός , ” μαθαίνοντας ” πρώτα, εξονυχιστικά και υιοθετώντας τις βασικές αρχές του ” μαθήματος ” συνεργασία , όταν θα έρθει η στιγμή της ” γραπτής εξέτασης ” του στο ” μάθημα ”  του αγροτικού συνεταιρισμού  το αποτέλεσμα θα είναι 100% επιτυχημένο .

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου μου δεν είναι να αναδείξω την σημασιολογία των λέξεων συνεργασία και συνεταιρισμός αλλά να υποδείξω, σύμφωνα με τα παρελθοντικά, πάμπολλα, παραδείγματα χρεοκοπημένων και αποτυχημένων συνεταιρισμών, ότι για να οδηγηθούμε στην σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού, πρέπει, επιβάλλεται πρώτα ο κάθε ενδιαφερόμενος να διέπεται από υψηλό βαθμό ” μελέτης”  στο ” μάθημα ” συνεργασία.

Εξάλλου, πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, ειδικά τώρα με αυτόν τον οικονομικό κυκεώνα που γευόμαστε, ότι τα συνεταιριστικά σχήματα, τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα θα αποτελέσουν το μοναδικό διέξοδο οικονομικής ανάκαμψης και διαφήμισης των ποιοτικών , την πληθώρα των  ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μας στην αγορά του Εξωτερικού και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here