Αμπελάκια: Το παραδοσιακό χωριό στη Θεσσαλία με τα πανέμορφα αρχοντικά

295

Τα Αμπελάκια είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά στη Θεσσαλία, με υπέροχα και πανέμορφα αρχοντικά που κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις του κοινού. Ένα πραγματικό κόσμημα στις πλαγιές του Κισσάβου που αξίζει κανείς να ανακαλύψει για να πραγματοποιήσει ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις υπέροχες εικόνες που θα αντικρίσει σε αυτό.

Μέσα στην καταπράσινη φύση της περιοχής, στους πρόποδες της Όσσας (γνωστή και ως Κίσσαβος), τα Αμπελάκια συναντώνται σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τα Ιερά Στενά των Τεμπών, και αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Αμπελάκια: Το χωριό όπου λειτούργησε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο

Το όνομα του χωριού οφείλεται στα μικρά αμπέλια της περιοχής -οι κάτοικοί του μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία- ωστόσο, το γεγονός ότι η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σίγουρα οφείλεται σε ένα άλλο στοιχείο κι αυτό δεν είναι άλλο από το ότι εδώ επί Τουρκοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα το 1778, ιδρύθηκε και λειτούργησε με επιτυχία ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο.

Η φήμη του χωριού ξεπέρασε τα συνόρα της Θεσσαλίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, και έφτασε σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας μεγάλη εμπορική δραστηριότητα κατά τον 18ο αιώνα, λόγω των χρωματιστών νημάτων από βαμβάκι που παρήγαγε και κυρίως των ερυθροβαμμένων από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι.

Αμπελάκια: Το παραδοσιακό χωριό στη Θεσσαλία με τα πανέμορφα αρχοντικά

Σήμερα η εικόνα του χωριού μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο, με υπέροχα αρχοντικά και καλοδιατηρημένα κτίρια, με την χαρακτηριστική τοπική αρχιτεκτονική, να αποτελούν απτές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε το χωριό. Η ιδιαίτερη μαγεία διάχυτη σε όλα τα γραφικά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού γοητεύουν τον επισκέπτη, που θαυμάζει τις υπέροχες εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια του.

Στα πιο σημαντικά αξιοθέατα το φρουριακού τύπου τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου (ή Σβαρτς), που χρονολογείται από το 1787 και ξεχωρίζει για τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα ταβάνια και το πορσελάνινο τζάκι.

Το Ελληνομουσείον– Μανιάρειος Σχολή, το σχολείο που ιδρύθηκε στο χωριό το 1749, όπου δίδαξαν οι Άνθιμος Γαζής, Ευγένιος Βούλγαρης, Νεόφυτος Δούκας και άλλοι διάσημοι Έλληνες δάσκαλοι, ανάμεσα στα όσα πρέπει να δείτε στο χωριό.

Άξιο θαυμασμού, επίσης, και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Αμπελακίων που φιλοξενείται στο αρχοντικό Μολά, με τον επισκέπτη του χωριού να παρατηρεί την αναπαράσταση του τρόπου ζωής των κατοίκων του χωριού σε παλαιότερες εποχές.

Για να απολαύσετε απεριόριστη θέα προς την κοιλάδα των Τεμπών και το Κάστρο της Ωριάς κατευθυνθείτε στον Προφήτη Ηλία, λίγο έξω από το χωριό.

Πέτρινα σπίτια στα Αμπελάκια και θέα στην υπέροχη φύση της περιοχής

Γραφικό σοκάκι στα Αμπελάκια

Ηλιοβασίλεμα στα Αμπελάκια

Παραδοσιακές εικόνες στα Αμπελάκια

Πανοραμική άποψη από τα Αμπελάκια

Πέτρινο σοκάκι στα Αμπελάκια

Αρχοντικό σπίτι στα Αμπελάκια

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here