Στο Σκλήθρο Λαρισαίοι ψήνουν αλά …Κρητικά! – ΦΩΤΟ

723

Στο μπαλκόνι του Αιγαίου το Σκλήθρο έφτασε ο Κρητικός τρόπος ψησίματος το «Οφτό» ή «Αντικριστό».

Παρέα Λαρισαίων, με αφορμή την επίσκεψη του ενός στην Κρήτη, θέλησε να “μεταφέρει” το διαφορετικό αυτό τρόπο ψησίματος σε ένα από τα καλύτερα πανοραμικά σημεία στα παράλια της Λάρισας στο Σκλήθρο. Το αποτέλσμα τους αποζημίωσε και εμείς το μόνο που θα σχολιάσουμε είναι ότι ζηλέψαμε…

Για την ιστορία το «Οφτό» ή «Αντικριστό» κρέας το έφτιαχναν συνήθως οι βοσκοί μόνο στις ορεινές περιοχές της Κρήτης. Ο τρόπος μαγειρέματος ήταν ιδιαίτερα εύκολος για τους βοσκούς, καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κουζινικά στην ορεινή ύπαιθρο. Έσφαζαν το ζώο, το έγδερναν και το μοίραζαν σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία ονόμαζαν «γουλίδια». Περνούσαν κάθε κομμάτι σε μια ξύλινη σούβλα και το αλάτιζαν. Κάποιοι βοσκοί ακολουθούσαν μια διαδικασία που ονομαζόταν «οτερμενιά». Δηλαδή, τοποθετούσαν πέτρες για να σχηματίσουν ένα τετράγωνο ή κύκλο και σε αυτές έστηναν τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση, στην κατάλληλη απόσταση (ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά) τοποθετούσαν μια στοίβα από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά, για να ψηθεί το κρέας δίπλα στις φλόγες της φωτιάς. Το κρέας το τοποθετούσαν απέναντι από τη φωτιά (αντικριστά) και όχι επάνω στη φωτιά. Το κρέας το άφηναν σε αυτή τη θέση για 45 λεπτά και μετά το γύριζαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here