Πρωτοβουλία Αξιών: “Μπορούμε να μειώσουμε τα Δημοτικά Τέλη χωρίς κόστος για το Δήμο!”

284
  • Η πρόταση μας για τη μείωση των δημοτικών τελών μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων

Ο πρόσφατος νόμος 4513/2018 ανοίγει τον δρόμο ώστε ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Λαρισαίων , να μπορέσει να προχωρήσει σε ενέργειες που σταδιακά μηδενίζουν το κόστος που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα, ανακουφίζοντας κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, μέσα από τη μείωση των δημοτικών τελών.
Ο νόμος επιτρέπει σε δήμους, αλλά και σε ομάδες πολιτών, να συστήσουν τις λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες» και να επενδύσουν για το ηλεκτρικό τους ρεύμα σε μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας – οι γνωστές ΑΠΕ – δηλαδή σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα – και, βεβαίως, η Λάρισα – είναι πλούσια και σε φως και σε αέρα. Την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, οι ενεργειακές κοινότητες την συμψηφίζουν με το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν. Έτσι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί σταδιακά να μηδενιστεί. Πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, όπως στην Ισπανία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στη Δανία και σε δεκάδες ακόμα χώρες».
Η πρότασή μας, που μπορεί να μπεί σε εφαρμογή ήδη από την επόμενη ημέρα των εκλογών:
«Πρώτον, ο Δήμος Λαρισαίων θα δημιουργήσει μία κοινωνική επιχείρηση παραγωγής ενέργειας (ΚΕΠΕ), η οποία θα συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.
Ο Δήμος έχει δικαίωμα, με βάση τη νομοθεσία, να κάνει συμψηφισμό μέχρι 1 ΜW για κάθε ενεργειακή κοινότητα και 6 ΜW αιολική ενέργεια ως επένδυση.
Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, σε διαθέσιμους χώρους σε δημοτικά κτήρια θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.
Φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν και σε δημόσια κτήρια, τα οποία εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που χρειάζονται τα δημοτικά κτήρια και οι υπηρεσίες και η περισσευούμενη ενέργεια θα διανέμεται δωρεάν με κοινωνικά κριτήρια στα πιο αδύναμα νοικοκυριά του κάθε διαμερίσματος.
Δεύτερον, με βάση τις ενεργειακές κοινότητες που θα συστήσει, ο Δήμος θα κάνει επενδύσεις σε ΑΠΕ, εντός ή εκτός Λάρισας, για να καλύψει όλο τον οδοφωτισμό του Δήμου Λαρισαίων.
Η οικονομική κάλυψη των παραπάνω επενδύσεων θα γίνει μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που έχουν ήδη ανακοινωθεί , σε ποσοστό περίπου 30% έως 40%, από ειδικό πρόγραμμα για ενεργειακές κοινότητες δήμων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με μηδενικό επιτόκιο και το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια του Δήμου τα οποία θα αποσβεστούν σε ελάχιστο χρόνο αφού ο Δήμος θα έχει μηδενικό κόστος ενέργειας από την πρώτη στιγμή λόγω συμψηφισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here