«…και η ψυχή κινείται» – Παράσταση χορού στον Μύλο του Παππά

344

 

Ο Ιπποκράτης, 2.500 χρόνια μετά, επιστρέφει στη Λάρισα, μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις, με γενικό τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή» που συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Λαρισαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και τελούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά, η παράσταση νεοκλασικού μπαλέτου «…και η ψυχή κινείται», σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου χορογράφου Γκες Μίχοφ, που για 27 χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Χορού και της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου.
Στην παράσταση συμμετέχουν η Μαρίνα Ποπόβα, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου Arabesque της Σόφιας και ο Εμίλ Ιορντάνοφ , πρώτος χορευτής της Εθνικής Όπερας της Σόφιας.
Να σημειωθεί, ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου εμπνευσμένου από τη φιλοσοφία και τις αρχές του Πατέρα της Ιατρικής.
Την πρώτη χρονιά παρουσιάστηκε ένα έργο «ωδή» στο ανθρώπινο σώμα, αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο γνωστών Λαρισαίων δημιουργών, του συνθέτη Γιάννου Αιόλου και του εικαστικού Χρήστου Παπανικολάου. Τη δεύτερη, το έργο «Όμνυμι», μια μελοποιημένη προσέγγιση του Ιπποκράτειου Όρκου, του Λαρισαίου συνθέτη Ευριπίδη Μπέκου.
Φέτος, η παράσταση χορού «…και η ψυχή κινείται» φιλοδοξεί να εξερευνήσει την αξιολόγηση της αντιστοίχισης στο ιπποκρατικό έργο των τεσσάρων χυμών της υλικής υπόστασης του ανθρώπινου σώματος με τα τέσσερα βασικά στοιχεία πυρ, αήρ, ύδωρ, γη, τα οποία σύμφωνα με τον προσωκρατικό φιλόσοφο Εμπεδοκλή αποτελούν τον κόσμο («Η ιπποκρατική θεωρία περί των χυμών» Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών)
Πηγή ανεξάντλητης έμπνευσης και καλλιτεχνικής προσέγγισης αποτελεί η θεώρηση ότι τα τέσσερα στοιχεία πυρ, αήρ, ύδωρ, γη -οι δομικοί λίθοι της ζωής συσχετιζόμενοι με τα δομικά στοιχεία του κόσμου- καθιστούν την ανθρώπινη οντότητα συμμέτοχη στο σύμπαν, ως το σώμα να αποτελεί «έναν οιονεί μικρό κόσμο», σύμφωνα με τον Ρούφο τον Εφέσιο.
Επίσης, η παράσταση, βασίζεται στην ιπποκρατική ιδέα για την Ψυχή, ως μέρος της θείας, αναλλοίωτης, κοσμικής ουσίας, ως ενέργεια απαραίτητη για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ως τη σύνδεση του θνητού ανθρώπινου με το αιώνιο συμπαντικό.
Χορογραφία: Γκες Μίχοφ, Μαρίνα Ποπόβα, Μουσική: Mikhail Glinka, Pietro Mascagni, Abel Korzeniowski, Olafur Arnalds, The Secession Studios, Audiomachine, Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Μπούτου, Σολίστ: Εμίλ Ιορντάνοφ, Μαρίνα Ποπόβα, Κατερίνα Μπούτου, Μαρία Παπαχριστοπούλου, Ελένη Μάρκου, Μαρίτα Νικολίτσα,
Συμμετέχουν οι μαθητές της τάξης του Φυτωρίου Junior της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας: Χλόη Βαλδούμα, Πετρούλα Δρέντζα, Χρύσα Ευθυμίου, Ελίνα Παπαϊωάννου, Μαρία-Ειρήνη Ριζοπούλου, Μιχαέλα Χάμου, Μαρία Χριστώνη
Επίσης, συμμετέχει ο Νικόλας Σωτηρίου, μαθητής της Σχολής Χορού Άσπας Φούτση (Θεσσαλονίκη).
Η παράσταση διανθίζεται με ποίηση του Κωστή Παλαμά και του Διονύσιου Σολωμού, του φιλοσόφου Εμπεδοκλή, αποσπάσματα από το ιπποκρατικό έργο, καθώς και τον Όρκο του Ιπποκράτη.
Απαγγέλει ο Δημήτρης Τσουμάνης.
Είσοδος ελεύθερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here