Λαρισαίος που ζει στη Ν. Ζηλανδία: «Ηταν απίστευτο αυτό που ζήσαμε…»

335

«Είμαστε όλοι σε πολύ άσχημη κατάσταση και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε αυτό που συνέβη. Κυρίως όμως προσπαθούμε να το πιστέψουμε καθώς μάς είναι απίστευτο…».

Με αυτά τα λόγια ο Λαρισαίος Μάρκος Δημ. Μηνάς προσπαθεί να εξηγήσει το τραγικό συμβάν στη Νέα Ζηλανδία. Κατοικεί με την Ταϊβανέζα σύζυγό του Άντζελα Chen Mina στην πόλη Κράιστσερτς, σε πολύ μικρή απόσταση από το τζαμί Μάστζιντ αλ Νουρ, στο οποίο χάθηκαν πολλές δεκάδες ζωές από το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Όταν συνέβη ήταν και οι δύο στις δουλειές τους.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είχαμε τόσο σκληρό και μεγάλο χτύπημα σε μια τέτοια πόλη. Είναι σαν να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στη Λάρισα και το λέω αυτό γιατί οι δύο πόλεις μοιάζουν σε μέγεθος, στην αγροτική τους ταυτότητα και στην ήσυχη ζωή των πολιτών», εξηγεί για να μας δώσει να καταλάβουμε το σοκ που υπέστησαν όλοι.
«Τις πρώτες στιγμές επικράτησε ένας πανικός. Ο συνδυασμός των πληροφοριών που δεν ήταν ακριβείς, με το ότι βλέπαμε κόσμο να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις αλλά και οχήματα όπως περιπολικά και ασθενοφόρα ήταν ο χειρότερος δυνατός. Δεν γνωρίζαμε τι να πιστέψουμε και πώς να κινηθούμε», λέει και συνεχίζει: «Ομως αμέσως μόλις πέρασε η πρώτη ώρα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει πραγματικά. Πάρθηκε ως πρώτη απόφαση να κλείσουν σχολεία και γενικά όλα τα δημόσια κτίρια. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Αργότερα πάρθηκαν κι άλλες αποφάσεις από την αστυνομία και άρχισαν να δίνονται και οι ανάλογες οδηγίες προς όλους τους πολίτες» κάτι που χαρακτηρίζει επίσης σπουδαίο.
Ο Μάρκος Μηνάς, που εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός σε εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία χρόνια, με το που έγινε γνωστό το περιστατικό επικοινώνησε με τον πατέρα του και την αδερφή του στη Λάρισα για να τους ειδοποιήσει πως είναι καλά στην υγεία του.
«Ανησύχησαν η οικογένειά μου, γνωστοί και φίλοι αλλά τους καθησύχασα όλους» λέει με ανακούφιση.
Το Κράιστσερτς που είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή της χώρας, μετά το Ώκλαντ. Βρίσκεται ανατολικά της πεδιάδας του Καντέρμπουρι, κοντά στο νότιο άκρο του κόλπου Πήγασος. Είναι μια πόλη που σύμφωνα με τον Λαρισαίο πολιτικό μηχανικό έχει πολύ μικρή εγκληματικότητα ενώ τη χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο κλασκές νεοζηλανδικές πόλεις που είχε πάντα λίγους μετανάστες αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί. Οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από τη Βρετανία και την Ευρώπη. Όσον αφορά το μουσουλμανικό στοιχείο είναι μικρό.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Πηγή: eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here