Λάρισα: “Ταΐζουν” τις βρύσες την Παραμονή των Χριστουγέννων

2881

Τα έθιμα ενός τόπου, είναι αυτά που τον κρατούν ζωντανό. Οι δοξασίες, ο τρόπος σκέψης και ζωής,  παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τα έθιμα που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά και κάνουν την ιστορία των ανθρώπων πιο πλούσια. Τα Χριστούγεννα, πολλά έθιμα αναβιώνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και είναι αφορμή για γλέντι. Επέλεξα να σας μιλήσω για το αγαπημένο μου, μιας και τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια αναβίωσης του σε πολλά χωριά του νομού Λάρισας.

Το τάισμα της βρύσης, είναι ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαιότητα. Είναι μια πομπή, με χαρακτήρα σπονδής προς το νερό-που είναι ταυτισμένο με την ζωή και την δημιουργία- και γινόταν με σκοπό να ευλογηθούν οι σοδειές και να υπάρχει υγεία και ευημερία στις οικογένειες . Το βράδυ  της παραμονής των Χριστουγέννων λοιπόν, ανύπαντρες κοπέλες με τις στάμνες  τους αγκαλιά, πηγαίνουν προς την βρύση του χωριού. Κουβαλούν μαζί τους βούτυρο και μέλι και σε όλη την διαδρομή, από και προς την βρύση, είναι αμίλητες. Μόλις φτάσουν στην βρύση, κλέβουν το άκραντο νερό-το αμίλητο νερό, δηλαδή- και αλείφουν την βρύση με το βούτυρο και το μέλι. Ευχόντουσαν, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τους και όσο γλυκό είναι το μέλι τόσο γλυκιά να είναι κ η ζωή τους. Αμίλητες, αποχωρούσαν για τα σπίτια τους, τα όποια ράντιζαν με το άκραντο νερό και έδιναν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να πιουν. Η πιο τυχερή κοπέλα ήταν αυτή, που θα έφτανε πρώτη απ’ όλες στη βρύση.

Το συγκεκριμένο έθιμο, θυμίζει τις αρχαίες σπονδές, κατά τις οποίες οι αρχαίοι Έλληνες,  έριχναν πάνω στον βωμό διάφορα υγρά  όπως κρασί, λάδι, αρώματα και χυμούς φρούτων. Διατηρεί  την μυστικιστική ενέργεια της Αρχαιότητας και καταφέρνει να φτάσει στις μέρες μας, λίγο διαφοροποιημένο μεν, αλλά πάντα με το ίδιο νόημα. Η ευημερία, η καλή τύχη και οι ευχές για υγεία, πλούσιες σοδειές και προκοπή, αποτελούν τον βασικό άξονα των επιθυμιών των Ελλήνων, άσχετα με την εποχή και τον χωροχρόνο.

Η ελπίδα για μια καινούρια αρχή, για την δημιουργία είναι αυτή  που κρατάει  ζωντανά τα έθιμα και ειδικά στις μέρες μας, τα κάνει πιο αναγκαία από ποτέ. Γι αυτό και εμείς, ευχόμαστε, η ζωή σας να είναι γλυκιά σαν μέλι και όλα τα πράγματα να κυλούν ήρεμα και όμορφα, όπως κυλάει το νερό της βρύσης στα χωριά μας. Καλά Χριστούγεννα!

Σ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ