Έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, ότι το όνομα Λάρισα το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε όμως είναι, ότι υπάρχει Λάρισσα και στο διάστημα!
Λάρισσα ονομάζεται ένας από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Ποσειδώνα. Πήρε το όνομά του από τη Λάρισα, μία νύμφη της Θεσσαλίας και μητέρα του Πελασγού (τον οποίο απόκτησε με τον θεό Ποσειδώνα) σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι Ποσειδώνας VII (Neptune VII, δηλαδή ο έβδομος από τους δορυφόρους του Ποσειδώνα που έχει ονομαστεί).
Η Λάρισσα ανακαλύφθηκε τυχαία από τους Χάρολντ Τζ. Ρέιτσεμα, Ουίλιαμ Μπ. Χάμπαρντ, Λάρι Α. Λέμποφσκι και Ντέιβιντ Τζ. Θόλεν, με βάση επίγειες παρατηρήσεις αστρικής απόκρυψης στις 24 Μαΐου του 1981 και ανακοινώθηκε στις 29 Μαΐου του 1981 με την προσωρινή ονομασία S/1981 N 1.
Το 1989 το διαστημικό σκάφος Βόγιατζερ 2 επιβεβαίωσε ότι είναι το μόνο αντικείμενο σε αυτή την τροχιά και του δόθηκε η προσωρινή ονομασία S/1989 N 2 στις 2 Αυγούστου του 1989. Ενώ το επίσημο όνομα Λάρισσα του δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1991.
Η Λάρισσα του διαστήματος είναι σχετικά μικρή, αφού η ακτίνα της δεν ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα. Τέλος, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της δεν έχουν καμία σχέση με τις θερμοκρασίες στην Λάρισα της γης, αφού εκεί πέφτει στους -218 βαθμούς Κελσίου.
Με πληροφορίες από Wikipedia και Το διάστημα είναι πολύ κουλ