Λάρισα: Η Μυθολογία μιας πόλης

1950

Η Ελληνική Μυθολογία, έχει τις ρίζες της βαθιά στους αιώνες. Τότε που υπήρχαν μυθικά τέρατα, Θεοί με ανθρώπινες μορφές, μαγικά φίλτρα, νύμφες και σάτυροι. Στην περίπτωση της Λάρισας, η Μυθολογία βρίσκει εφαρμογή σε ότι αφορά το όνομα της αλλά και στον τρόπο που δημιουργήθηκε ο Πηνειός.

Και επειδή τέτοιου είδους διηγήσεις, ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι δεν ισχύουν, έχουν ενδιαφέρον, ας δούμε πώς ξεκίνησαν όλα.

Πως πήρε το όνομα της η Λάρισα

Η λέξη Λάρισα ανήκει στην πελασγική διάλεκτο και σημαίνει φρούριο ή ακρόπολη. Οι ιστορικοί βέβαια, θεωρούν ότι η Λάρισα ονομάστηκε έτσι κατ’ ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός λόφος του Φρουρίου δεν εξυπηρετεί την σημασία της λέξης, δηλαδή της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.

Βέβαια, οι μύθοι έχουν πάντα άλλη γοητεία και για αυτό διασώζονται κάποιοι. Σύμφωνα με τον πιο διαδεδομένο μύθο, η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Ένας άλλος μύθος λέει ότι η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτή πήρε το όνομα της η πόλη.

Κάποιος άλλος μύθος αναφέρει ότι η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

Ο Πηνειός Ποταμός

Ο Πηνειός, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης εδώ και αιώνες. Όσο η πόλη αλλάζει, αλλάζει μαζί της και αυτός. Όμως τι λέει ο μύθος για την δημιουργία του; Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, ο Πηνειός δημιουργήθηκε εξαιτίας ενός μεγάλου έρωτα.

Οι Θεοί του Ολύμπου ζήλεψαν την αγάπη του Απόλλωνα για το βουνό της Πίνδου, στην οποία είχε εμπιστευθεί τις Μούσες και τις Νύμφες. Ο Απόλλωνας, θέλοντας να προστατεύσει την Πίνδο από την ζήλια των Θεών, την πάντρεψε με ένα όμορφο και γενναίο παλικάρι, τον ξακουστό Λίγκο (το βουνό Χάσια).

Το ζευγάρι ήταν ερωτευμένο και μέσα από την αγάπη του δημιουργήθηκαν οι μαγευτικές κοιλάδες και τα πανέμορφα τοπία της Δυτικής Θεσσαλίας. Αυτό, έκανε έξαλλους τους υπόλοιπους Θεούς και απαίτησαν από το ζευγάρι να χωρίσει. Εκείνοι, παρακαλούσαν τους Θεούς να τους αφήσουν ενωμένους, όμως η βούληση τους ήταν ανώτερη και έτσι τα δύο βουνά χωρίστηκαν. Ποτέ δεν ξεπέρασαν τον χωρισμό τους και έκλαιγαν κάθε μέρα. Τα δάκρυα τους ήταν πολλά και έτρεχαν στον κενό ανάμεσα τους. Από τα δάκρυα αυτά,  δημιουργήθηκε το μεγάλο θεσσαλικό ποτάμι ο Πηνειός, που πηγάζει από το σημείο του χωρισμού των δυο βουνών.

Σ.Κ

Με πληροφορίες από: www.cs.teilar.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ