Λάρισα: Μια υπογραφή ίσως σώσει τον Πύργο Χαροκόπου

279

Με σύνθημα το «Υπογράψτε και σώστε τον Πύργο Χαροκόπου», οι φίλοι του Πύργου Χαρακόπου ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω της ιστοσελίδας petitions.net με σκοπό να διασώσουν το ιστορικό κτήριο.

Στην ανάρτηση τους αναφέρονται τα εξής:

Η εγκατάλειψη του ιστορικού πύργου Χαροκόπου στη Γιάννουλη της Λάρισας είναι μια παλιά ιστορία για την περιοχή. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του οικοδομήματος, που αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, δραστηριοποίησε εδώ και   τρία  χρόνια  ενεργούς πολίτες  και  ιδρύθηκε σύλλογος για τη διάσωση, ανάδειξη και συντήρηση του μοναδικού μνημείου.

Επειδή κάθε μέρα που περνά, ένας ακόμη τοίχος γκρεμίζεται, μια ακόμη τοιχογραφία χάνεται, ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο θάβεται οριστικά, πλέον η κατάσταση του κτίσματος είναι σε οριακό σημείο και κρίνουμε ότι είναι ένα βήμα πριν την  ανεπανόρθωτη ζημιά.

Επειδή, ο Πύργος του Χαροκόπου αποτελεί εξέχουσας σημασίας, για τον τόπο  μας και τη χώρα μας, πολιτιστικό μνημείο, το οποίο παρ’ ότι κρίθηκε διατηρητέο το 1988 από την –τότε- υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, εντούτοις ουδεμία ενέργεια συντήρησης και αποκατάστασής του έγινε, από τους ιδιοκτήτες του και  τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση.  

Ο Σύλλογος Φίλων πύργου Χαροκόπου προσπαθεί με συνεχείς  δράσεις, διαμαρτυρίες και  παρεμβάσεις να πιεστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, για να πράξουν όσα οφείλουν, ώστε ο πύργος να διασωθεί και να αποδοθεί με κάποιο τρόπο στην πόλη και τους δημότες της.

Μια ακόμη πρωτοβουλία είναι η συλλογή υπογραφών για τη διάσωση του Πύργου. Παρακαλούμε όλους τους πολίτες της πόλης να ευαισθητοποιηθούν και να υπογράψουν ηλεκτρονικά προκειμένου οι υπογραφές να σταλούν στο Υπουργείο και τους τοπικούς φορείς.

Πρέπει να αναλογιστούμε  ότι η  Λάρισα χάνει κάθε χρόνο σημαντικό μέρος του ήδη φτωχού αρχιτεκτονικού πλούτου της και  όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στη διάσωσή του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here