Λάρισα: Η πόλη του καφέ ξαναζωντανεύει (φώτο)

1391

Επίσημη πρώτη για τα καφέ της Λάρισας σήμερα. Οι καταστηματάρχες είχαν φροντίσει μέρες τώρα για την ομαλή επάνοδο στην προ-καραντίνας εποχή, κάνοντας όλες τις αλλαγές που προβλέπει η νέα πραγματικότητα.

Ποια είναι τα μέτρα που συνοδεύουν το άνοιγμα της εστίασης

Σε πρώτη φάση ανοίγουν τα καταστήματα που διαθέτουν ανοιχτούς ή ημιυπαίθριους χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Στόχος είναι να έχουν ανοίξει και οι κλειστοί χώροι μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπως ανέφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα της εστίασης αφορούν στις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τον μέγιστο αριθμό των καθήμενων, καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού.

Αναλυτικά θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

 • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
 • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
 • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
 • Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Οι οδηγίες για τη λειτουργία της εστίασης από τον ΕΦΕΤ

Απλές και πρακτικές οδηγίες για τη λειτουργία της εστίασης στην εποχή του κορονοϊού περιλαμβάνει ο «Οδηγός Επανεκκίνησης» που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Αναλυτικά οι οδηγίες που δίνονται είναι:

 • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
 • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
 • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
 • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
 • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
 • Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here