Κύρτσος προς Κομισιόν: Θα υπάρξει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία;

136

Μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ρωτά εάν «θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία» από πλευράς Κομισιόν «για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κύρτσος κατέθεσε την ερώτηση με αφορμή «την πρόσφατη επιβολή εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από τον Καναδά», προκειμένου να πάρει απάντηση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- έθεσε ο ίδιος ο ευρωβουλευτής στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κύρτσος, στην ερώτησή του αναφέρει ότι «η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδειξε ότι τα τουρκικά οπλικά συστήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση drones, χρησιμοποιούνται με επιθετικό τρόπο για την κλιμάκωση της έντασης σε περιοχές στρατηγικής σημασίας» και σημειώνει ότι «ήδη, ο Καναδάς επέβαλλε, έστω με καθυστέρηση, εμπάργκο στην πώληση σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία, γιατί τα τουρκικά drones στηρίζονται και στην τεχνολογία που πούλησαν καναδικές εταιρείες στην Τουρκία».

«Γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Καναδά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον μάλιστα ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων για όσα κάνει η Τουρκία σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο, δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού, αλλά κατά του αντιδημοκρατικού, ισλαμο-εθνικιστικού και διεθνώς επιθετικού καθεστώτος Ερντογάν;», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν «σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here