Kρύβουν κινδύνους για τις τράπεζες τα δάνεια σε αναστολή

318

Αν και οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν αντοχές στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, ωστόσο οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις με τα οποία είναι αντιμέτωπες είναι σοβαρά, κυρίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού λόγω των δανείων ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που έχουν προς το παρόν τεθεί σε αναστολή πληρωμής.

Ο αντίκτυπος της επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος, καθώς και οι μακροοικονομικές προκλήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας, είναι εμφανής στις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μέσω των υψηλότερων επιπέδων επισφαλειών, σημειώνει ο οίκος. 

Αν και οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού παρέμειναν σχετικά ανεπηρέαστοι, χάρη στα διάφορα μέτρα δημοσιονομικής και χρηματοδοτικής στήριξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, καθώς και στην ευελιξία που έδειξαν οι εποπτικές αρχές, ωστόσο τα δάνεια που είναι σε μορατόρια δημιουργούν δυνητικούς αρνητικούς κινδύνους για τις τράπεζες, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την απόδοση αυτών των δανείων μόλις λήξουν.

Η DBRS θεωρεί ότι οι συνολικές επιβαρύνσεις από τις επισφάλειες το β΄ εξάμηνο αναμένεται να κινηθούν υψηλά ή και υψηλότερα σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο λόγω του διαφορετικού δυναμικού στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, των προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία και του σταδίου στο οποίο βρίσκεται κάθε τράπεζα στα σχέδια μείωσης των NPE.

Οπως επισημαίνει πάντως, εάν όλες οι προγραμματισμένες συναλλαγές που έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας ολοκληρωθούν εντός του β΄ εξαμήνου 2020, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν το απόθεμα NPE κατά περισσότερο από 20 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους. 

Η DBRS θεωρεί, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης είναι υψηλότερος για τις συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία, λόγω των ακόμη σχετικώς ευμετάβλητων συνθηκών της αγοράς και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον οίκο, δεδομένου του μεγάλου αποθέματος NPE στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πρόοδος στην οργανική μείωση των ανοιγμάτων αυτών παραμένει εξίσου σημαντική. Αν και το α΄ εξάμηνο ο συνολικός οργανικός σχηματισμός NPE ήταν αρνητικός, ωστόσο, ο ρυθμός εισροών στα διάφορα υπο-χαρτοφυλάκια διαφέρει, με ορισμένες τράπεζες να αναφέρουν θετικό σχηματισμό NPE στα βιβλία καταναλωτικών δανείων.

Ετσι, αν και η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού φαίνεται περιορισμένη μέχρι σήμερα, η κατάσταση τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολη, προειδοποιεί ο οίκος, λόγω των δανείων που είναι σε μορατόρια. 

Αν και οι αιτήσεις για αναστολή πληρωμών έχουν μειωθεί από τα τέλη Μαΐου, το ακόμη δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα αιτήματα αναστολής κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την DBRS. 

Οπότε, παρά τα μέτρα στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση (όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα»), αυτή τη στιγμή είναι πολύ αβέβαιο να προσδιοριστεί το ύψος των δανείων που θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μόλις λήξει η περίοδος του μορατόριουμ, καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ