Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης «πήρε πάνω του» την προστασία της δημόσιας υγείας κόντρα στην Εκκλησία

292

Με μία γενναία πολιτικά, αλλά απολύτως αναγκαία και ενδεδειγμένη επιστημονικά, κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού: Ο πρωθυπουργός ανέστειλε κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, μετά τη μεσοβέζικη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επέλεξε να συνεχίσει την κυριακάτικη λειτουργία, έστω και εάν κάλεσε τους ηλικωμένους πιστούς να μένουν σπίτια τους.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είχε μιλήσει νωρίτερα χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όχι μόνο ως διακεκριμένος επιστήμων, αλλά και ως ένας θρήσκος άνθρωπος: Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με σπουδές στο Χάρβαρντ και σπουδαία επιστημονική πορεία, είναι επίσης πολύτεκνος οικογενειάρχης, πατέρας επτά παιδιών, μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας και ψέλνει κάθε Κυριακή σε εκκλησία της Κηφισιάς.

Επελέγη συνεπώς από την κυβέρνηση ως ο καταλληλότερος προκειμένου να πείσει με επιστημονικά και θεολογικά επιχειρήματα τους ιεράρχες για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου ο συνωστισμός σε εκκλησίες να μην προκαλέσει επιδημία κορονοϊού, ειδικά δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ξεκίνησε από γκρουπ προσκυνητών στους Αγίους Τόπους.

Δυστυχώς όμως οι ιεράρχες εκώφευσαν για άλλη μία φορά στη φωνή της λογικής και χωρίς καμία αγάπη για τον πλησίον προκειμένου να μη φανεί ότι υποχωρούν στην αρχική στάση τους, επέλεξαν να συνεχιστεί η κυριακάτικη λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, απλώς για μία μόνο ώρα, επτά με οκτώ το πρωί. Το να λειτουργούν οι εκκλησίες όμως μία ώρα την Κυριακή επιδημιολογικά δεν προσφέρει τίποτε, όπως επισήμανε με την ιδιότητα του ιατρού και ο βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης επικροτώντας την απόφαση του πρωθυπουργού και τονίζοντας πως: «Δεν είναι ώρα για να παίζουμε, πρέπει να προσαρμοστεί η θρησκεία στις επιταγές της επιστήμης».

Ως εκ τούτου η απόφαση που… εδέησε να πάρει η Ιερά Σύνοδος μετά την πίεση της κοινής γνώμης και τις εκκλήσεις του κ.Τσιόδρα, συνίστατο σε απλά ημίμετρα, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς θα δημιουργούσαν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Βέβαια, η Εκκλησία της Ελλάδας κάλεσε τους πιστούς ιδίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι και υιοθέτησε την επισήμανση Τσιόδρα ότι όλοι μας πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον κορονοϊό και να προστατεύουμε τους πλησίον μας. Από την άλλη όμως η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα εξετάσει όποια άλλα μέτρα θα αποφάσιζε η πολιτεία. Μάλιστα παρουσίασε ως κίνηση υποχώρησης ότι δε θα τελούνταν το επόμενο διάστημα γάμοι και βαφτίσεις, παρότι τη Σαρακοστή ούτως ή άλλως δεν τελούνται τα εν λόγω μυστήρια!

Σημειωτέον ότι νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε αποφασίσει να προτείνει στην Ιερά Σύνοδο την τέλεση της θείας λειτουργίας χωρίς πιστούς μόνο με τον ιερέα και ένα ψάλτη, είχε δηλώσει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (την οποία διέρρευσε η Κουμουνδούρου) πως ο ίδιος θα αναλάμβανε την ευθύνη που του αναλογούσε, αλλά επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη γιατί δεν είχε ήδη κλείσει τις εκκλησίες!

Επιβεβαίωση του Newsbeast

Όπως όμως είχε γράψει από χθες το πρωί το Newsbeast και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο κ.Μητσοτάκης, που είχε επικοινωνήσει την Κυριακή με τον κ.Ιερώνυμο, ήταν αποφασισμένος, εάν η Ιερά Σύνοδος δεν λογικευόταν, να προστατέψει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία, αφού η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη και το ΕΣΥ ήδη δοκιμάζει τα όρια αντοχής του. Η κυβέρνηση άλλωστε με την πρώτη ΠΝΠ για τον κορονοϊό είχε προβλέψει τη δυνατότητα σφραγίσματος λατρευτικών χώρων, ωστόσο περίμενε πως η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία στην αρχή είχε επιμείνει πεισματικά πως ο ιός δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, αν και στη συνέχεια είχε αναγκαστεί να προβεί σε συστάσεις προς τους πιστούς, θα λάμβανε η ίδια ελεύθερα τις γενναίες και αναγκαίες αποφάσεις. Αυτό έπραξαν άλλωστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Αλβανίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Κρήτης και η Εκκλησία της Αμερικής.

Ο κ.Μητσοτάκης δεν υποχώρησε στην απόφαση του να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο και απάντησε ξεκάθαρα στα ήξεις αφήξεις της Ιεράς Συνόδου. Αρχικά διανεμήθηκε κεντρικά από το κυβερνών κόμμα δήλωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έγραψε στο twitter:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ.Κεραμέως αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας, όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας.

Είναι σαφές ότι στην ΚΥΑ θα υπάρχουν πρόνοιες για να αποφεύγεται ο συνωστισμός πιστών στις εκκλησίες για ατομική προσευχή.

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020. Και μέχρι το Πάσχα, ο Θεός βοηθός…

Βεβαίως η απόφαση της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες. Όμως καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ορθόδοξοι, κίνδυνος συνωστισμού υπήρχε κυρίως στους ορθόδοξους ναούς. Και η πολιτεία επέλεξε ορθώς τα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς το παράδειγμα της Ιταλίας τρομάζει τους ιατρούς…

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here