Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ

402

Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ για ύποπτα κρούσματα για κορονοϊό, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε ότι αυτή η δυνατότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς στη μάχη της Covid – 19 έχει μπει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι όποιος κρίνεται ότι πρέπει να κάνει το τεστ το κάνει εντελώς δωρεάν.

Eπίσης, αξιολογούνται τα τεστ αντισωμάτων και εφόσον κριθούν κατάλληλα, θα διεξαχθούν και αυτά.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι αν κληθεί να συμμετάσχει -μέχρι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στη διενέργεια των τεστ- «αυτό θα γίνει με τους όρους του δημοσίου, δηλαδή ό,τι κοστίζει στο δημόσιο θα κοστίζει και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, λέγοντας ότι μέχρι την Μ. Πέμπτη είχαν γίνει 3073 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 381 αφορούσαν γιατρούς. «Ο αριθμός 3073 είναι πολύ παραπάνω από τον αρχικό προγραμματισμό των 2000 προσλήψεων και βεβαίως πολύ παραπάνω από αυτό που χρειάστηκε το σύστημα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 200 επαγγελματίες υγείας απουσίαζαν από τον σύστημα υγείας, είτε γιατί νοσούσαν είτε γιατί ήταν σε καραντίνα, «πολύ μικρότερος αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες».

Αναφορικά με μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, επανέλαβε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη τα κενά θα καλυφθούν.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ