ΚΚΕ στην Ευρωβουλή: Πλήρη και μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ακρόπολη

248

Την πλήρη και μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ακρόπολη ζητά το ΚΚΕ μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα και συγκεκριμένα ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνου.

Η ερώτηση, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, αναφέρει: «Ο Παρθενώνας της Ακρόπολης των Αθηνών αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και παγκόσμιο πολιτιστικό θησαυρό. Πριν από περίπου δύο αιώνες, μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα αποσπάστηκε βίαια, απομακρύνθηκε από το φυσικό του χώρο και μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα εκτεταμένης κλοπής από Βρετανούς με την άδεια των Οθωμανών κατακτητών. Σήμερα, τα γλυπτά του Παρθενώνα εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στο Βρετανικό Μουσείο. Εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, τόσο στην Ακρόπολη των Αθηνών, όσο και στο Βρετανικό Μουσείο, βιώνουν το κενό και τη λεηλασία που έχει συντελεστεί και αδυνατούν να θαυμάσουν το μνημείο στο σύνολό του.

Η επιστροφή των γλυπτών και η αποκατάσταση του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών, ως ένα ενοποιημένο μνημείο, στο τόπο της δημιουργίας του σημαίνει σεβασμό προς την αξία και το συμβολισμό του μνημείου, αναγνωρισμένου από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα, αποτελεί αποκατάσταση μιας παλιάς και συνεχιζόμενης αδικίας. Όλα τα χρόνια που η Μεγάλη Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ η τελευταία δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας σημειώνει: «Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται μπροστά και στις συμφωνίες αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ στο αίτημα της πλήρους και μόνιμης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους και στη φυσική τους θέση, ώστε να συνενωθούν με ό,τι είναι αναπόσπαστα δεμένα στην Ακρόπολη των Αθηνών;».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here