Γράφει η Στέλλα Καρατζόγλου
Ο Κίσσαβος και ο Όλυμπος, τα δυο βουνά μαλώνουν, το ποιο να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι…
Η μεγάλη μάχη ανάμεσα στα δύο βουνά κρατάει αιώνες. Ο ζωοδότης Πηνειός κατάφερε να τα χωρίσει και να δημιουργήσει την καταπράσινη Κοιλάδα των Τεμπών και τα δυο βουνά συνεχίζουν να στέκουν αγέρωχα.

Το όρος Όσσα ή Κίσσαβος, είναι το γεωλογικό αδερφάκι του Ολύμπου, από τον οποίο διαχωρίστηκε με το πέρασμα των ετών, καθώς η φύση έκανε ανενόχλητη τα μαγικά της. Ο Κίσσαβος, αποτελεί έναν υπέροχο τόπο όπου η βιοποικιλότητα παίζει τον πρώτο ρόλο. Τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, δρύες, καστανιές και τα άφθονα νερά του, τον ξεχωρίζουν και τον χαρακτηρίζουν ως Βοτανικό Κήπο με πολλούς υδάτινους δρόμους, λίμνες και φαράγγια. Στο βορειοανατολικό τμήμα του, εντοπίζεται και το αισθητικό δάσος που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας Natura 2000 ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
Η κορυφή, προφήτης Ηλίας, αγγίζει τα 1978 μ και εκεί βρίσκεται μάλιστα και το εκκλησάκι του Αγίου, σαν σημάδι για τους ορειβάτες ότι κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή του. Ο Κίσσαβος για μόλις 22 μέτρα δεν συγκαταλέγεται στα ελληνικά βουνά που οι κορυφές τους ξεπερνούν τα 2000 μέτρα.

Συνδυασμός βουνού και θάλασσας
Ο Κίσσαβος είναι ξεκάθαρα ένα θησαυρός για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την χώρα. Συνδυάζει αρμονικά τις δαντελένιες παραλίες με τα υπέροχα ημιορεινά και ορεινά χωριά και προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες την ευκαιρία του διαφορετικού. Από τα ιστορικά Αμπελάκια μέχρι τις παραλίες του Δήμου Αγιάς, ο Κίσσαβος δημιουργεί ένα μοναδικό πάζλ και καλύπτει την ανάγκη για ομορφιά των επισκεπτών του.
Το βουνό του Φιλοκτήτη
Ο Φιλοκτήτης στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του βοσκού Ποίαντα και της Μεθώνης, που έτυχε να περνά από την Οίτη όταν ο Ηρακλής ζητούσε από το γιο του Ύλλο να ανάψει την πυρά για να τον κάψει, αλλά εκείνος δίσταζε. Από τους παρευρισκόμενους μόνο ο Φιλοκτήτης πήρε την πρωτοβουλία κι έτσι ο ήρωας του χάρισε το τόξο του και τα δηλητηριασμένα βέλη του για να τον ευχαριστήσει. Μετά τον Τρωικό Πόλεμο στον οποίο και συμμετείχε με 7 πλοία, ο Φιλοκτήτης έγινε βασιλιάς 4 πόλεων στην περιοχή της Θεσσαλίας νότια των Τεμπών (Μελίβοια, Μυθώνη, Θαυμακία, Ολιζών).
Μεγάλη γεωλογική αξία
Το βουνό, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών γνωρισμάτων, κατοικήθηκε από πολύ νωρίς. Οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν οι Μάγνητες, που ήταν ένας λαός ελληνικής καταγωγής και
αναφέρονται από τον Όμηρο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ζούσαν στην ενδοχώρα
της Θεσσαλίας, κυρίως από το Πήλιο έως τον Πηνειό και μία από τις πόλεις τους ήταν η Μελιβοία. Όπως αναφέρει ο Δρ. Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος, ο γνωστός φιλέλληνας Γάλλος αρχαιολόγος, Καθηγητής Bruno Helly, που εδώ και δεκαετίες κάνει σημαντικές ανασκαφές στη Θεσσαλική Γη, σε μία διάλεξή του πριν από μερικά χρόνια, αναζητώντας την προέλευση των Μαγνήτων έθεσε το εξής ερώτημα: «Αν βρίσκαμε μία σημαντική θέση του ορυκτού μαγνητίτη γύρω από τον Κίσσαβο τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι οι Μάγνητες αρχικά ζούσαν στην κοιλάδα της Αγιάς και στην ευρύτερη περιοχή, γνωστής ως Αμυρικόν Πεδίον». ( περισσότερα εδώ)
Ο μαγνητίτης εκτός από την μαγνητική του ιδιότητα έχει, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, και θεραπευτικές ιδιότητες, κυρίως σε ασθένειες των ματιών, στα εγκαύματα, στην αρθρίτιδα, στις δηλητηριάσεις, ενώ θεωρήθηκε και σημαντικό ανασταλτικό της αιμορραγίας.
Επιπλέον, λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας, στον Κίσσαβο υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα λευκού μαρμάρου πολύ καλής ποιότητας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή αγαλμάτων και ναών. Το λευκό μάρμαρο του Κισσάβου, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αρχαίους Έλληνες και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά λατομεία που υπάρχουν βορειο-ανατολικά της Λάρισας. Ένα μεγάλο σύμπλεγμα τριών λατομικών θέσεων εντοπίζεται στα Τέμπη, περίπου πάνω από το πρώτο τούνελ της νέας Εθνικής Οδού.
Το σημαντικότερο πέτρωμα του Κισσάβου που ταξίδεψε σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, είναι ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος ή verde antico. Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος, είναι ένα πολύ σπάνιο πέτρωμα που δημιουργήθηκε στα βάθη της Θάλασσας της Τηθύος και η εξόρυξη γινόταν στο Λατομείο της Χασάμπαλης που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Τεμπών.

Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος, έντυσε με την μεγαλοπρέπεια του την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης. (περισσότερα για τον Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο εδώ)



Το γεωλογικό ενδιαφέρον του Κισσάβου δεν περιορίζεται μόνο στα πετρώματα του αλλά και στα ιαματικά νερά του, με μεγαλύτερο παράδειγμα αυτό του οικισμού του Κόκκινου Νερού. Το χωρίο πήρε το όνομα του από το νερό της πηγής που υπάρχει στην είσοδο του, η οποία αναβλύζει νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, τα οποία όταν οξειδώνονται λαμβάνουν ένα κόκκινο χρώμα. Το νερό της πηγής θεωρείται ιαματικό.
Το ακριβοθώρητο φαράγγι της Καλυψώς
Ένα ακόμη διαμάντι του Κισσάβου είναι και το φαράγγι της Καλυψώς. Στην Αρχαία Ελλάδα, τότε που οι μύθοι για τους Θεούς του Ολύμπου και τις πανέμορφες νύμφες ήταν πραγματικότητα, όλα ήταν τυλιγμένα με ένα μυστηριακό πέπλο. Σαν κάποιος επίτηδες να επιζητούσε το άγνωστο, το άπιαστο.
Σε εκείνα τα χρόνια λοιπόν, υπήρξε η πανέμορφη νύμφη Καλυψώ, κόρη του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης, που κατάφερε με τα τερτίπια της να κρατήσει στο νησί της τον πολύπαθο Οδυσσέα για 7 Ομηρικά χρόνια, μακριά από την αγκαλιά της πιστής του Πηνελόπης.
Στο σήμερα, όλα αυτά έπαψαν να ασκούν την μαγεία τους… Ή πιο σωστά, σχεδόν όλα. Γιατί μπορεί η Καλυψώ να ήταν αποκύημα της φαντασίας των Αρχαίων μας προγόνων, το φαράγγι που φέρει το όνομα της όμως, υπάρχει και είναι μια ανάσα από την πόλη της Λάρισας.
Το Φαράγγι της Καλυψούς, είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας, με βαθιές πεντακάθαρες λίμνες στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Κόκκινου Νερού, στα παράλια του νομού Λάρισας, με εύκολη πρόσβαση και αποτελεί έναν πανέμορφο προορισμό για τους λάτρεις της καταρρίχησης αλλά και για όλους όσους θέλουν να βρεθούν σε ένα πανέμορφο μέρος και να κολυμπήσουν σε φυσικές πισίνες, κάτω από καταρράκτες.
Ο Κίσσαβος αποτελεί σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα βουνά της Ελλάδας, καθώς ρίχνει την σκιά του σε όμορφα χωριά και κρύβει στις πλαγιές του πανέμορφα δάση, κρυστάλλινες πηγές , μοναστήρια ιστορικής σημασίας και ιστορία πολλών ετών. Μπορεί οι Θεοί να μην το διάλεξαν για κατοικία τους, αλλά οι άνθρωποι των επιλέγουν αιώνες τώρα…Αξίζει να τον ανακαλύψουμε!
https://www.facebook.com/100158328183190/videos/323924475263315/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAYl8Y550jDrC5miUsruuGAECjOg7og7ZZ8bmCvAQOUmNfzdejKJ6rlf-3v9FuBj528V0_Kg-_nGz03