Κέλλας: Επίλυση του ιδιοκτησιακού των καστανοπερίβολων

174

Την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα καστανοπερίβολα της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου, ζητά ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση, προς τουςΥπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κκ. Μάκη Βορίδη και Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επανέρχεται στο ζήτημα, αφού είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη από τις 6/11/2018, για την οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Μετά, λοιπόν, από συνάντησή του με τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών – Ομάδων Παραγωγών Αμπελακίων (Ευθύμιο Καζαντζή),Καρίτσας– Στομίου (Ευθύμιο Τριανταφύλλου), Μελιβοίας (ΕυάγγελοΚρανιώτη) και Σκήτης –Ποταμιάς (ΕυάγγελοΜανίκα), οι οποίοι του επεσήμαναν πως “η μη επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους παραγωγούς και οδηγεί σε μαρασμό μια καλλιέργεια, που εμφανίζει ευοίωνες προοπτικές και μπορεί να δώσει ανάσα στις ορεινές περιοχές του Νομού”, αναφέρει:

«Η καστανοκαλλιέργεια κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών του Ν. Λάρισας την εντατικοποιούν, συνεταιρίζονται και ανοίγουν δρόμους στο εξωτερικό, καθιστώντας τις προοπτικές της ιδιαίτερα ευοίωνες.

Το κυριότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καστανοκαλλιεργητές των Αμπελακίων, της Μελιβοίας, της Σκήτης, της Ποταμιάς, του Στομίου και της Καρίτσας, που μέσα από τους πρότυπους συνεταιρισμούς τους παράγουν ποιοτικότατο κάστανο, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων.

Αναλυτικά:

  •  Με τον Ν.4280/2014 στα παλιά παραχωρητήρια με τους όρους παραχώρησης που προβλέπονται, απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, με αποτέλεσμα,καστανοκαλλιεργητές, κυρίως νέων ηλικιών, που απέκτησαν και άλλη δραστηριότητα, να αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια  στη συνέχιση της καλλιέργειας.
  •  Τα καστανοπερίβολα δεν θεωρούνται μέρος των δασικών εκτάσεων με αποτέλεσμα  οι παραγωγοί να καταβάλλουν υψηλό αντάλλαγμα χρήσης, ενώ προβλέπεται και η υποχρέωση εκ μέρους τους αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ανάλογης αυτής, που εγκρίθηκε η επέμβαση.
  •  Η προϋπόθεση που υπάρχει για κλίση του εδάφους έως 45% ώστε να αποφεύγεται η διάβρωση, αποκλείει μεγάλες εκτάσεις καστανοκαλλιεργειών, που ναι μεν έχουν μεγαλύτερη κλίση αλλά δεν έχουν εμφανίσει διάβρωση».

Κατόπιν τούτων ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτων ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε για την αλλαγή των διατάξεων σχετικά με τα παλιά παραχωρητήρια, ώστε να μην απαιτείται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και οι διάδοχοι καστανοπαραγωγοί να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς εμπόδια;
    2.    Προτίθεστε να εξετάσετε τη μείωση του ανταλλάγματος χρήσης της καθοριζόμενης αξίας των καστανοτεμαχίων και τη ρύθμισή του σε δόσεις;
    3.    Προτίθεστε να εισάγετε διατάξεις, που προβλέπουν ευελιξία στους όρους που αφορούν την κλίση του εδάφους έως 45% για την παραχώρηση των καστανοτεμαχίων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here