Κατάλυμα μέσω Airbnb κλείνουν δύο στους δέκα Ελληνες

327

Αύξηση της χρήσης του Ιντερνετ στην Ελλάδα διαπιστώνει η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Παράλληλα, δείχνει ότι οι Ελληνες χρήστες αρχίζουν πολύ γρήγορα να υιοθετούν τη χρήση της Airbnb και άλλων παρόμοιων ηλεκτρονικών πλατφορμών για τη μίσθωση καταλυμάτων και άλλων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η χρήση υπηρεσιών τύπου Airbnb σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κατά την περίοδο Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019, οπότε πραγματοποιήθηκε η σχετική έρευνα. Συγκεκριμένα, 2 στους 10 Ελληνες χρησιμοποίησαν πλατφόρμες όπως Airbnb, iha Holidays, Homeaway κ.ά., προκειμένου να εξασφαλίσουν κατάλυμα (δωμάτιο, διαμέρισμα, κατοικία, εξοχικό σπίτι διακοπών κ.λπ.) από άλλον ιδιώτη. Σημειώθηκε έτσι αύξηση 75%, σε σχέση με τα στοιχεία του έτους 2018 (Απρίλιος 2017 – Μάρτιος 2018), όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,6%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σημαντική ήταν και η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικά παρεχoμένων δημόσιων υπηρεσιών (e-Government). Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (52,1%), ηλικίας 16-74 ετών, χρησιμοποίησε κατά τη χρονική περίοδο Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019, για προσωπική χρήση, υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η χρήση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, των ηλεκτρονικά παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών αυξήθηκε σε μια χρονιά κατά 4,8%.

Η σημαντική αυτή αύξηση παρουσιάζει το χαμηλό επίπεδο χρήσης των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται ακόμη η αύξηση των δεικτών χρήσης του Διαδικτύου, όπως επίσης και η διείσδυσή του στον πληθυσμό και στα νοικοκυριά της χώρας. Οι δείκτες αυτοί στις χώρες της ανεπτυγμένης δύσης έχουν πάψει να μεταβάλλονται εδώ και μερικά χρόνια, καθώς έχουν φτάσει στον μέγιστο βαθμό χρήσης και διείσδυσης του Ιντερνετ στον πληθυσμό και στα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα πέρυσι (Απρ. 2018 – Μαρ. 2019), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώθηκε αύξηση των νοικοκυριών κατά 2,6% από τα οποία κάποιος έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσης κατά 2,6% αυξήθηκε η χρήση (σταθερών) ευρυζωνικών συνδέσεων και κατά 4,8% η διείσδυση του Ιντερνετ στον πληθυσμό. Σχεδόν 8 στους 10 Ελληνες (75,7%), ηλικίας 16-74 ετών, κάνει χρήση του Διαδικτύου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο από πέρυσι που είχε ανέλθει σε 72,2%.

Πάντως, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ακόμη ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται συστηματικά. Το 87,8% των χρηστών Ιντερνετ αναφέρει ότι η χρήση του Διαδικτύου γίνεται καθημερινά και πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, 8 στους 10 χρήστες Διαδικτύου (ποσοστό 83,4%) συνδέθηκαν στο Διαδίκτυο εν κινήσει, εκτός κατοικίας και χώρου εργασίας, από φορητή συσκευή (κυρίως κινητό τηλέφωνο σε ποσοστό 94,6%).

Μάλιστα, η χρήση Ιντερνετ μέσω φορητής συσκευής είναι αυξημένη κατά 9%, σε σχέση με τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2018 (ποσοστό 76,5%), υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την υστέρηση της χώρας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες χρήστες αξιοποιούν το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών όσον αφορά προϊόντα και υπηρεσίες (88,3%), για ανάγνωση ειδήσεων (87,7%), για τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (77,9%), συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (74,9%) κ.λπ. Η χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών Δημοσίου αλλά και ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here