Κατά των καταλήψεων στα σχολεία η ΔΑΚΕ Καθηγητών

313

Κατά των καταλήψεων και υπέρ των ανοιχτών σχολείων τάσσονται η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και η ΔΑΚΕ Καθηγητών.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε αφού αναφέρει ότι «κατανοεί τις ανησυχίες μερίδας μαθητών, καθηγητών και γονέων», θεωρεί ότι «η τακτική των καταλήψεων δεν λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας».

«Πάγια αρχή της παράταξής μας», συμπληρώνει, «ήταν ο διάλογος εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανοιχτά σχολεία. Όπως και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κατανόησε τον αγώνα των μαθητών, αλλά στάθηκε αντίθετη στην τακτική των καταλήψεων τότε, έτσι και τώρα η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι οι καταλήψεις δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω του κορονοϊού, καταθέτει την πρόταση της στην εκπαιδευτική κοινότητα. Συγκεκριμένα προτείνει ότι «πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, έτσι ώστε να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας στους καθηγητές και στους μαθητές.

Εφόσον δεν είναι δυνατή η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε μία βάρδια με μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο των δύο κύκλων (πρωί, απόγευμα) ή της εκ περιτροπής προσέλευσης των τμημάτων (μέρα παρά μέρα). Να γίνει η πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού δυναμικού και η πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες) εκεί, όπου υπάρχουν ελλείψεις».

Εν τω μεταξύ στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα αφού σημειώνει ότι «πρώτη και βασική προτεραιότητα είναι τα ανοιχτά και ασφαλή σχολεία», αναφέρει: «η αναταραχή δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή κανέναν και για αυτό είναι επιβεβλημένο να καταλαγιάσει και να ισορροπήσει η σημερινή κατάσταση. Είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο ότι πάνω και πέρα από όλα προέχει η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των εργαζομένων στον χώρο των σχολείων. Ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι η εκπαιδευτική λειτουργία υπηρετείται μόνο μέσα στις τάξεις ανοιχτών σχολείων».

«Σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτει, «πρέπει όλοι να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση των ανοιχτών σχολείων, χωρίς ακρότητες και σκοπιμότητες, με ασφάλεια και προστασία για όλους και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και την υπηρέτηση του σκοπού της. Οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε εποικοδομητικά για να οδηγηθούμε σε μια εκτόνωση της υφιστάμενης κατάστασης που εγκυμονεί μόνο κινδύνους για την υγεία, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την εκπαίδευση.

Η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα σε αυτή την αντίληψη, με αίσθημα σεβασμού απέναντι σε όλους και με νηφαλιότητα είναι διατεθειμένη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, πάντα με σεβασμό και υπευθυνότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην ασφάλεια όλων των συνεμπλεκομένων παραγόντων στην εκπαίδευση».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ