Κατά της περικοπής ωρών διδασκαλίας καθηγητών Οικιακής Οικονομίας 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

178

Κατά της περικοπής ωρών διδασκαλίας καθηγητών Οικιακής Οικονομίας, τάσσονται 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι με επικεφαλής την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως η Οικιακή Οικονομία είναι μία εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη με ευρύ διεπιστημονικό πεδίο αναφοράς, και σύμφωνα με το International Federation of Home Economics, η επιστήμη της Οικιακής Οικονομίας ενδυναμώνει και ενισχύει την ποιότητα της ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας και άπτεται των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας, εναρμονίζεται πλήρως δε, με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγχρόνως, τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO για τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης, αναφέρονται στον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της έννοιας και του περιεχομένου της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στα Γυμνάσια της χώρας έχει παραχθεί μια σημαντική δουλειά, με πρωτεργάτες τους καθηγητές Οικιακής Οικονομίας και κοινωνούς τους μαθητές και τους γονείς, σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της Εκπαίδευσης, προσφέροντας τα μέγιστα στην διάπλαση των μαθητών και τη στήριξη της οικογένειας.

Ωστόσο, με Υπουργική Απόφαση, με την οποία καταργήθηκε το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας από την Β΄ Γυμνασίου, εξοβελίζεται το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας από το Γυμνάσιο μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας του από το ωρολόγιο πρόγραμμα και καταργείται σχεδόν το αντικείμενο στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλούν την υπουργό Παιδείας να ενημερώσει τη Βουλή γιατί προχωρά στην κατάργηση του μαθήματος που έχει άμεση συνάφεια με την Βιώσιμη Ανάπτυξη και ικανοποιεί τους στόχους της, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τους στόχους στον ΟΗΕ.

Ζητούν επίσης, να ενημερωθεί η Βουλή πώς οι εκπαιδευτικοί ΠΕ80 (Οικονομίας στα Γυμνάσια) θα καλύψουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, εφόσον σε κάθε Γυμνάσιο της χώρας, αυτή την στιγμή, πλεονάζει ένας καθηγητής του κλάδου ΠΕ 80 Οικονομίας και σε κάθε Λύκειο ένας ακόμα.

Επιπλέον, ζητούν από την υπουργό Παιδείας να εξηγήσει γιατί το υπουργείο ωθεί τους εκπαιδευτικούς ΠΕ80 Οικονομίας των Γυμνασίων στη μόνιμη αναζήτηση συμπλήρωσης του διδακτικού τους ωραρίου και τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ανεργία και γιατί τους στερεί το δικαίωμα να έχουν οργανική θέση και τους αφαιρεί το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης έναντι των άλλων εκπαιδευτικών, αδυνατώντας να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης στα σχολεία τους, όταν την ίδια στιγμή όσοι καθηγητές/ριες της ειδικότητας το έπραξαν, συμμετείχαν στη διοίκηση του σχολείου επιτυχώς.

Τέλος, η κ. Κεραμέως καλείται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερώσει τη Βουλή, πώς σκοπεύει να διορθώσει αυτή την άνιση μεταχείριση και απαξίωση λειτουργών που συνέβαλαν στην αναβάθμιση του σύγχρονου ρόλου της εκπαίδευσης και να αποκαταστήσει αυτή την αδικία.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here