«Καρφιά» Σταϊκούρα για Τσακαλώτο: Στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω

210

Διαδικτυακή κόντρα μεταξύ του νυν και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Ευκλέιδη Τσακαλώτο, ξέσπασε με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του ΑΕΠ με βάση τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019, σε ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία απαντά και σε κριτική του κ. Τσακαλώτου.

«Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του 4ου τριμήνου του 2019 για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν αυτή η επίδοση θεωρηθεί ως τελική, τότε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, η ελληνική οικονομία πέτυχε ρυθμό μεγέθυνσης 1,62%. Υπερέβη δηλαδή, την προκαταρκτική εκτίμηση για τη μέση επίδοση των χωρών της ευρωζώνης, που ήταν 1,10%, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 1,25%. Επομένως, πρόκειται για το 2ο εξάμηνο, σε σύνολο δέκα εξαμήνων από το 2015 και μετά, που οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες των μέσων επιδόσεων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην κριτική του προκατόχου του, ότι η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 1%, ενώ η Νέα Δημοκρατία την παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο 2,8%, απάντησε λέγοντας πως «εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

«Αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία»

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών κοινοποίησε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης μέσω Facebook, στην οποία αναφέρει: «Ο κύριος Σταϊκούρας στην απάντηση του με χαρακτηρίζει απρόσεκτο αλαζόνα και αμετροεπή. Κάνει δε, όποια σύγκριση βρίσκει βολική για τον ίδιο, και καταλήγει στο εκπληκτικό εύρημα, ότι μετά από εννιά τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, το ΑΕΠ είναι σε απόλυτο αριθμό υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2011.

Θέλω να πω στον προσεκτικό και μετρημένο υπουργό Οικονομικών, ότι αν βασανίσει πολύ τα δεδομένα στο τέλος θα ομολογήσουν αυτό που θέλει». Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Αν με την ΝΔ δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο ότι το 2,8 είναι μεγαλύτερο του 1, ο διάλογος γίνεται κάπως δύσκολος. Μια ερώτηση μόνο: Όλα πάνε καλά και βάσει σχεδίου ή κάτι πήγε λάθος; Γιατί αν αυτό είναι το σχέδιο, βόηθα Παναγία».

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here