Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο

341

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για το νέο 10ετές ομόλογο από Ελληνες και ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 13,5 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο ορίστηκε στο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 1,65% με 1,70%. Ωστόσο, δεδομένης της υψηλής ζήτησης παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πιθανόν η απόδοση να διαμορφωθεί αρκετά χαμηλότερα.

Το ύψος της έκδοσης δεν έχει καθοριστεί και αναμένεται να κινηθεί ανάλογα με τις προσφορές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για άντληση κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη στις 16 Ιουνίου 2023.

Το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό διευκολύνοντας τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου, καθώς με την στήριξη του νέου QE της ΕΚΤ και του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2029, το οποίο εκδόθηκε πέρσι) διαμορφώνεται στο 1,39% και έχοντας υποχωρήσει κατά περισσότερο από 65% από τα μέσα Μαρτίου και πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει το PEPP.

Μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 27 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2021, από τα 15-16 δισ. ευρώ πριν την αύξηση του προγράμματος, καλύπτοντας έτσι πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου φέτος (στα 8-9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων φέτος).

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ