Ηλίας Τσούτσος: Ο άνθρωπος πίσω από το ημερολόγιο των σέξι αγροτών από την Σκοπιά Φαρσάλων μας μιλάει για όλα

861

Συνέντευξη στην Στέλλα Καρατζόγλου

Η Σκοπιά Φαρσάλων είναι ένα μικρό χωριό με μόλις 239 κατοίκους, που μοιάζει με πολλά άλλα χωριά της περιοχής της Λάρισας. Αν κάποιος όμως την αναζητήσει στο google, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Άλλωστε τι σχέση μπορεί να έχει ένα μικρό χωριό, που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με τα φώτα, τις κάμερες και τα εξώφυλλα; Κι όμως, η Σκοπιά Φαρσάλων τα τελευταία χρόνια γίνεται viral, χάρις στο ημερολόγιο που δημιουργούν οι νέοι του χωριού, με ιθύνοντα νου τον πολυπράγμονα, αεικίνητο και προσφάτως εκλεγμένο πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Ηλία Τσούτσο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Φέτος, τόλμησε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και κάλεσε και τις κοπέλες του χωριού να φωτογραφηθούν. Το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ και θέλαμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα. Ο Ηλίας μας έλυσε όλες τις απορίες.

Ακόμη μια χρονιά, μετά από μια μικρή αποχή, δημιουργήσατε και φέτος το αρκετά δημοφιλές ημερολόγιο σας. Από πού πηγάζει αυτή σας η ανάγκη κάθε χρόνο;

Το ημερολόγιο δημιουργείται με σκοπό να ενισχύεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Ειδικά φέτος που δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε άλλες εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας, ήταν ο μόνος τρόπος να φέρουμε κάποια έσοδα στον Σύλλογο.

Φέτος έχουμε και αγρότισσες στο ημερολόγιο πράγμα που αποδεικνύει ότι οι γυναίκες της Σκοπιάς είναι το ίδιο δυναμικές με τους άντρες. Πως τους φάνηκε η διαδικασία μιας και για εκείνες ήταν η πρώτη φορά;

Η διαδικασία για εκείνες ήταν πρωτόγνωρη, αλλά τις βοηθήσαμε και εμείς με την εμπειρία που έχουμε τόσα χρόνια. Τα κορίτσια κατάφεραν να δώσουν άλλο αέρα στο ημερολόγιο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το φετινό σας ημερολόγιο;

Ξεκινήσαμε από τον Μάιο και το δουλεύαμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, σταδιακά, για να το ολοκληρώσουμε.

Ποια είναι τα σχόλια που έχετε ακούσει μέχρι στιγμής;

Περίμενα ότι θα ακούγαμε αρνητικά σχόλια φέτος, καθώς ήταν αρκετά σέξι, αλλά ευτυχώς δεν άκουσα από πουθενά κάτι αρνητικό. Ενδεχομένως ο κόσμος ή ακόμα και η ίδια η ειδησεογραφία, να είχε ανάγκη κάτι διαφορετικό, μια ευχάριστη νότα μέσα σε όλο αυτό το μαύρο που ζούμε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Είστε όλοι νέοι άνθρωποι που ασχολείστε με τον πρωτογενή τομέα. Πως είναι αυτός ο τρόπος ζωής;

Δεν είναι καθόλου εύκολος, παρόλο που το ημερολόγιο ίσως να δημιουργεί μια πιο όμορφη εικόνα της ζωής μας. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αν κάποιος ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, αλλά είμαστε εδώ, το παλεύουμε και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους, παρά την εγκατάλειψη που βιώνουμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις της χώρας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να γίνει για να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας αλλά και οι νέοι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν;

Το θέμα είναι να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους για να μπορέσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη από την κρατική μηχανή και επικρατεί ένα χάος, καθώς παραλείψεις και λάθη του παρελθόντος δεν επιλύονται ουσιαστικά και μεταφέρονται.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε από τους δυναμικούς νέους της Σκοπιάς Φαρσάλων;

Σκέφτομαι διάφορα. Θα ήθελα να δημιουργήσουμε βίντεο, με σκοπό να αναδειχθούν διάφορα σημεία του χωριού. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσουμε με το ημερολόγιο, καθώς νομίζω ότι φέτος φτάσαμε στο μέγιστο  των δυνατοτήτων μας. Ως πρόεδρος  της κοινότητας, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά την στήριξη των χωριών, λόγω και της διεύρυνσης των δήμων, και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί.  Θα δείξει το μέλλον.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

*Για να αποκτήσετε το ημερολόγιο, απευθυνθείτε στον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοπιάς

Συντελεστές

Επιμέλεια- Παραγωγή: Τσούτσος Ηλίας, Φωτογράφος: Γιάννης Αρσενόπουλος – Lightroom, Εκτύπωση: GSPOT

Καθώς και οι νέοι της Σκοπιάς: Τσούτσος Ηλίας, Καραπέτσας Δ. Σωτήρης, Χαρμαντζής Σπύρος, Βλαχάκης Βάιος, Καραπέτσα Μαρία, Καραπέτσα Νεκταρία, Κεραμίδας Γιάννης, Κεραμίδας Νίκος, Πατσαρούχας Γιώργος, Πολύζος Κων\νος, Τσούτσος Αθανάσιος, Φράγγος Κων\νος,  Ψωρογιάννη Άννα Μαρία, Νταρανά Ισμήνη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here