Οικονομική στήριξη και στους φοροφυγάδες; Γιατί όχι…

324

Εξηγώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο Reuters, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως όσοι απασχολούνται στη «μαύρη» οικονομία και δεν δηλώνουν εισοδήματα στην εφορία δεν είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση. Συμπλήρωσε, όμως, πως «γι’ αυτούς της “μαύρης” οικονομίας θα ανακοινωθούν μέτρα βοήθειας τις επόμενες ημέρες».

Υποθέτω ότι το κατά τεκμήριον έγκυρο και προσεκτικό Reuters μετέφερε σωστά όσα του είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και πως πράγματι σύντομα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των φοροφυγάδων. Υπάρχουν, εξάλλου, ενδείξεις πως θα συνεχιστεί η μακρά παράδοση να παίρνουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ακόμη κι εκείνοι που, ενώ μπορούσαν, δεν συνεισέφεραν ποτέ στο δημόσιο ταμείο.

Πρώτη ένδειξη: πριν από αρκετές ημέρες, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως σχεδιάζεται να δοθεί παράταση στην εξόφληση μεταχρονολογημένων επιταγών. Τι έκαναν αμέσως οι εκδότες των επιταγών; Εσπευσαν να αδειάσουν τους λογαριασμούς όψεως από τους οποίους θα πληρώνονταν οι επιταγές, μέχρι να εκδοθεί η σχετική

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αυτοί που είχαν στα χέρια τους τις επιταγές για δύο, τρεις, τέσσερις μήνες και περίμεναν να πληρωθούν, θα πρέπει να κάνουν υπομονή ένα τρίμηνο ακόμη, ελπίζοντας ότι επαγγελματικά θα έχουν επιβιώσει έως τότε και πως οι εκδότες θα επιστρέψουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που σήκωσαν, περιμένοντας την ΠΝΠ.

Ενδειξη δεύτερη: η επιστρεπτέα προκαταβολή. Τι είναι αυτό; Ο κρατικός προϋπολογισμός θα δανείσει απευθείας 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις; Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτές που δεν έχουν «τραπεζικό προφίλ». Είναι ένας εύσχημος τρόπος για να πεις ότι κάποιος δεν έχει πιστοληπτική ικανότητα, δηλαδή, δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από τράπεζα, πολλώ δε μάλλον να πάρει δάνειο. Αφού λοιπόν δεν επιτρέπουν οι μέτοχοι και οι εποπτικές αρχές να τον δανείσουν οι τράπεζες, θα του δώσει δανεικά ο φορολογούμενος. Πότε, πώς, με τι τόκο θα επιστραφούν αυτά τα λεφτά; Θα τα βρούμε στην πορεία όλα αυτά, είπαν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως αν κάποιος αποδειχθεί –όταν φτάσει η ώρα της αποπληρωμής– ότι δεν έχει οικονομική βιωσιμότητα δεν θα τα πληρώσει.

Ενδειξη τρίτη: Είσαι πληττόμενη επιχείρηση, έχεις ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και πληρώνεις κάθε μήνα 1.000 ευρώ. Αν πληρώσεις κανονικά τη δόση του Μαρτίου και δεν κάνεις χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα έχεις έκπτωση 25%, δηλαδή θα καταβάλεις 750 ευρώ. Αν είσαι πληττόμενη επιχείρηση, αλλά δεν έχεις οφειλές στην εφορία και αποδώσεις στην ώρα του τον ΦΠΑ του Μαρτίου, δεν κάνεις δηλαδή χρήση της δυνατότητας αναστολής, θα έχεις έκπτωση 25%. Θα καταβάλεις, όμως, το σύνολο του φόρου και το ποσό που αντιστοιχεί στην έκπτωση θα συμψηφιστεί με οφειλές τον επόμενο μήνα. Κακώς δεν έχεις χρέη.

Πιθανόν, για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση, πρέπει οι κυβερνήσεις να πετούν λεφτά από το ελικόπτερο. Τουλάχιστον όσες έχουν πολλά λεφτά και πολλά ελικόπτερα. Η δική μας έχει λίγα χρήματα, λίγα ελικόπτερα και πολλούς πονηρούς και φοροφυγάδες. Γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στον σχεδιασμό μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ